ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Πέρασε o νέος Ποινικός Κώδικας: Με τις ψήφους της Ν.Δ. και τον Λοβέρδο... μπόνους


Μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου, πέρασε το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα με την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω σε κανένα από τα σημεία που.. συγκέντρωσαν σφοδρή κριτική, αλλά και να μην δέχεται την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τις γυναικοκτονίες.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ που ψήφισε «παρών».
Ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το τέλος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς την ψήφο του ΚΙΝ.ΑΛ, καθώς εμφανιζόταν να ψηφίζει «Ναι» επί της αρχής, ενώ είχε ξεκαθαριστεί στην Ολομέλεια ότι η επίσημη θέση του είναι «Παρών».
Λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι, «εκ παραδρομής», ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης, που αντικατέστησε σήμερα στην Ολομέλεια τον Αχμέτ Ιλχάν, είχε πατήσει λάθος κουμπί και αντί για «Παρών» ψήφισε «Ναι», επί της αρχής. Το θέμα έληξε μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν, στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη.

Tριγμοί στο ΚΙΝΑΛ

Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, πάντως, επικρατεί αναταραχή μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε αιχμές για τη στάση του συναδέλφού του Γιώργου Καμίνη που είχε υποστηρίξει χθες «πως το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί καρπό συστηματικής παρακολούθησης της εφαρμογής του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα» και ότι «αντί να μειώνει αυξάνει την εγκληματικότητα».
Η στάση Λοβέρδου συμπαρέσυρε και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που βλέποντας τις εξελίξεις έκανε γνωστή την παραίτησή της από τη θέση της εισηγήτριας του κόμματος.
Απέστειλε μάλιστα σχετική επιστολή στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδα κάνοντας γνωστούς τους λόγους της παραίτησής της «καθώς η αρχική στάση του ‘’ναι’’ άλλαξε σε ‘’παρών’’».
Λίγο νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχεδίου αλλά μόνο διατάξεις που αυστηριοποιούν τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως βιασμοί ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες.
Στο μεταξύ φαρμακερή ήταν η ανάρτηση του Μιχάλη Κατρίνη. «Οι προσωπικές επιλογές είναι θεμιτές στην πορεία εκλογής νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Οχι όμως όταν αποδυναμώνουν την ενότητα και τη συνοχη της παράταξης» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter με αποδέκτη τον Ανδρέα Λοβέρδο.