ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

«Ξημερώνει Κυριακή μη μου λυπάσαι, είναι όμορφη η ζωή να το θυμάσαι»


Ο πολυγραφότερος και, ίσως, πιο επιδραστικός Έλληνας στιχουργός έχει γενέθλια και τα γιορτάζουμε στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7! Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σβήνει 86 κεράκια, και την.. Κυριακή 14 Νοεμβρίου οι παραγωγοί του Δεύτερου Προγράμματος τού αφιερώνουν μια σειρά νέων εκπομπών.
Ο δημοσιογράφος, ο… ΑΕΚΤζής, ο συγγραφέας και -κυρίως- ο στιχουργός, η ζωή του και τα τραγούδια του ξεδιπλώνονται στο ολοήμερο αφιέρωμα του Δεύτερου. Ο ίδιος έχει πει: «Αν καταστρεφόταν ο κόσμος, από τα 1.200 τραγούδια που έχω γράψει, θα διάλεγα να απομείνει το ‘‘Σαββατόβραδο στην Καισαριανή’’, γιατί έχει ένα σπουδαίο τετράστιχο: ‘‘Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά’’. Μόνο αυτό αν έμενε, θα ήμουνα ευχαριστημένος».
Τι θα ακούσετε στο ολοήμερο αφιέρωμα του Δεύτερου Προγράμματος, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 

08:00-10:00 «Η Ελλάδα του ’60 και του ’70 μέσα από τους στίχους των τραγουδιών του Λευτέρη Παπαδόπουλου» είναι οδηγός της Λίτσας Τότσκα.

Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, γεμάτοι εικόνες και χρώματα, μοιάζουν με πίνακες του Θεόφιλου. Οι ήρωες και οι ηρωίδες του, άνθρωποι του μόχθου, ανοιχτόκαρδοι και με μπέσα, σκιαγραφούν το ανάγλυφο μιας εποχής δύσκολης, που όμως, είχε για μπαλκόνι της, το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Μαζί με τους ήρωες και οι τόποι: η Καισαριανή, το Κερατσίνι, η οδός Αριστοτέλους, τα καφενεία, το παλιό τελωνείο. Και μια υπενθύμιση, που έχει την αξία της, κάθε εποχή: «Είναι όμορφη η ζωή να το θυμάσαι…».

11:00-13:00 «Πάμε εκεί που λεν τραγούδια», με τον Κώστα Φασουλά

Με αφετηρία τη γνωστή παραδοχή του Λευτέρη Παπαδόπουλου «μπορεί να έχω γράψει εκατοντάδες τραγούδια, αλλά στην ουσία έχω γράψει ένα μόνο τραγούδι. Αυτό για τη γειτονιά μου», ο Κώστας Φασουλάς αναζητεί τις βιωματικές συγγένειες του στιχουργού με το ίδιο του το έργο. Τραγούδια που φωτίζουν τις βαθιά ανθρώπινες και αντιηρωικές στιγμές της ζωής μας συναντούν τις μνήμες του Λευτέρη Παπαδόπουλου, τα δυνατά βιώματα και την αγωνία του για την ανθρώπινη μοίρα.

14:00-15:00 «Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια», με την Άντρη Βασιλειάδου

Μπορεί  τα τραγούδια του πολυγραφότατου Λευτέρη Παπαδόπουλου να είναι χιλιοτραγουδισμένα, οι ιστορίες, όμως, που κρύβονται πίσω από αυτά δεν είναι αναλόγως γνωστές. Ιστορικές στιγμές, προσωπικές διαδρομές, επαγγελματικές υποχρεώσεις και συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι τα μονοπάτια που οδηγούν στη λεωφόρο της στιχουργίας του.

15:00-17:00 «…κι όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό ψωμί…». 58 χρόνια – τραγούδια με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τον Γιώργο Τσάμπρα

Τραγούδια με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιάννη Σπανό, τον Χρήστο Νικολόπουλο αλλά και τον Μίκη Θεοδωράκη. Τραγούδια που ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Γιάννης Καλατζής αλλά και ο Δημήτρης Μητροπάνος ή η Μαρία Φαραντούρη -κάποτε και ο Νίκος Ξανθόπουλος ή ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Με πυξίδα και τίτλο έναν στίχο από ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του: «Όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό ψωμί». Μια έκτακτη εκπομπή, πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

17:00-18:00 «Πλανόδιες μουσικές» με τον Κώστα Θωμαΐδη

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε τους στίχους σε περισσότερα από 1.200 τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ. Οι «Πλανόδιες μουσικές» μεταδίδουν τραγούδια στα οποία ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μετέφρασε και απέδωσε στα ελληνικά ποιήματα του Federico Garcia Lorca, του Pablo Neruda και το «Άσμα Ασμάτων». Επίσης, ακούγονται τραγούδια από την παράσταση «Γλυκιά Ίρμα» με την ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη, καθώς και αποσπάσματα από τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στις «Σερενάτες».

18:00-19:00 Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε το μεγαλύτερο μουσικό μέρος από την εκδήλωση προς τιμήν του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τον ίδιο παρόντα, που είχε γίνει στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός», στις 8 Νοεμβρίου του 2006 και είχε μεταδοθεί απευθείας ραδιοφωνικά, στο πλαίσιο του μεγάλου ετήσιου αφιερώματος του Δεύτερου στους στιχουργούς μας. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Μελίνα Ασλανίδου και ο Γιώργος Νταλάρας. Την παρουσίαση είχε κάνει η τότε διευθύντρια Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης.

20:00-21:00 «Πόνε, γίνε μαξιλάρι να κοιμηθώ…». «Ιστορίες Κλασικού Ραδιοφώνου», με τον Παντελή Σιβρή, για τα Χρόνια πολλά στον «πρόεδρο».

Τραγούδια του απελπισμένου πάθους από τον «καθηγητή» του ερωτικού στίχου Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο κορυφαίος του ελληνικού τραγουδιού γίνεται 86 ετών, όμως τα τραγούδια του παραμένουν νεανικά και πυροδοτούν πάντα φλογισμένα πάθη σαν να γράφτηκαν σήμερα.

Ακόμη, από τις 8 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, ακούμε στο ακριβώς της ώρας μικρές ιστορίες από τον ίδιο τον Λευτέρη Παπαδόπουλο για τα τραγούδια του αλλά και τα βιώματά του, όπως τις αποθησαύρισε και τις επιμελήθηκε η Μαρία Κοζάκου από το ραδιοτηλεοπτικό αρχείο συνεντεύξεων του Λευτέρη Παπαδόπουλου και κυρίως από συνέντευξή του, που είχε παραχωρήσει στον Κώστα Μπαλαχούτη για το κανάλι της Βουλής.