ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Περίμεναν θρίαμβο, βρέθηκαν στο καναβάτσο


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Ντέρμπι για τρεις η μάχη για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτό φαίνεται από την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάχη..στήθος με στήθος δίνουν Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης) ακολουθούν από μακριά. Αυτοί που είχαν προεξοφλήσει ότι το φαβορί είναι ο πρώην πρωθυπουργός και θα κάνει περίπατο, ίσως και να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, για την ώρα διαψεύδονται. Ενδεχομένως να διαψευστούν και εκείνοι που, βλέποντας τα νούμερα, πιστεύουν ότι τις περισσότερες πιθανότητες για επικράτηση έχει ο Α. Λοβέρδος και ότι μπορεί ο κ. Παπανδρέου να μην καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο. Βιαστικά συμπεράσματα. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Αλλο πράγμα η επιθυμία σου, άλλο πράγμα η πραγματικότητα.
Από την Ιστορία ξέρουμε ότι κόμματα και πολιτικοί υπέστησαν ταπεινωτικές ήττες γιατί υποτίμησαν τους αντιπάλους τους. Ξεκίνησαν για θρίαμβο και βρέθηκαν στο καναβάτσο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις πρόβλεψη για την έκβαση της σύγκρουσης. Το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει σχέση με το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ούτε από την άποψη του μεγέθους – τεράστια η απόσταση ανάμεσα στο 8% και στο 40%. Ούτε ως προς τη σύνθεση του ακροατηρίου του. Στο σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ. το παλιό ΠΑΣΟΚ υποεκπροσωπείται. Στο σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ. η αντιδεξιά λογική είναι μειοψηφική. Στο σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ. κυρίαρχο είναι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα.
Αν είχαμε να κάνουμε με το παλιό ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα νικούσε. Λόγω ονόματος. Λόγω παράδοσης. Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ συμφωνούσαν απολύτως με την αντιδεξιά ρητορική της ηγεσίας τους και είχαν ενστερνιστεί την άποψη του ιδρυτή του Κινήματος ότι «η Δεξιά είναι ο ιστορικός αντίπαλός μας, η Αριστερά ο δυνάμει σύμμαχος μας».
Ομως, οι περισσότεροι έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που έχουν μείνει δεν διακρίνονται για το πάθος τους εναντίον της συντηρητικής παράταξης. Δεν ενοχλήθηκαν όταν το κόμμα τους συνεργάστηκε με τη Δεξιά την εποχή των Μνημονίων. Μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί από το πουθενά εκτοξεύτηκε στην πρώτη γραμμή, παίρνοντας τη θέση του κόμματός τους και από κομπάρσος έγινε πρωταγωνιστής. Οταν καλούνται στις δημοσκοπήσεις να απαντήσουν στην ερώτηση «Με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσατε να συνεργαστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να σχηματιστεί κυβέρνηση;» οι περισσότεροι επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τον Α. Λοβέρδο ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ υπαρξιακό αντίπαλο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα για συμπόρευση μαζί του. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε μαζική προσέλευση ψηφοφόρων άλλων κομμάτων; Ο Α. Λοβέρδος υποψιάζεται ότι συριζαίοι θα σπεύσουν στις κομματικές κάλπες για να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ορισμένοι συνυποψήφιοί του υποψιάζονται ότι νεοδημοκράτες –αυθορμήτως ή καθοδηγούμενοι– θα έρθουν για να στηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, αλλά δεν θα είναι εύκολο να αποδειχθεί. Αλλωστε η ψηφοφορία είναι ανοικτή. Δικαιούνται να συμμετάσχουν οι πάντες δίνοντας ένα ασήμαντο χρηματικό ποσό. Μέλη και μη μέλη, ενεργοί και αδιάφοροι, έχουν τα ίδια δικαιώματα. Πόσοι απ’ αυτούς θα συνεχίσουν και πόσοι θα επιστρέψουν στους καναπέδες τους ή στα κόμματα από τα οποία προέρχονται, δεν απασχολεί τις ηγετικές ομάδες που έχουν προκρίνει αυτή τη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Δεν το λες και αποθέωση της άμεσης δημοκρατίας.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την ΕφΣυν (10.11.2021)