ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

«Αδειάζει» τον Γκίκα Μαγιορκίνη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με ανακοίνωσή της «αδειάζει», χωρίς να κατονομάζει, τον Γκίκα Μαγιορκίνη όσον αφορά το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του αντιγριπικού.. εμβολιασμού και του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη:
«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».
Αφορμή για την επίθεση στον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας, στάθηκε ανάρτησή στο Facebook στην οποία ανέφερε τέσσερις διαφορετικές εναλλακτικές για το πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο της γρίπης και πότε του κορωνοϊού και συγκεκριμένα:
  • 1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει
  • 2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19
  • 3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα)
  • 4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του».

Να σημειωθεί ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης με νεότερη ανάρτησή του και μετά την ενόχληση που προκάλεσε στο υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι:
«Σχετικά με το χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολίου της γρίπης και COVID-19 επειδή έχει δημιουργηθεί μία παρανόηση. Πρόκειται για απλή σύσταση εάν και εφόσον υπάρχει ευκολία στον προγραμματισμό και όχι για ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν αποτελεί ΑΝΤΕΝΔEIΞΗ».