ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Το Γαλλικό Πρακτορείο αποδομεί ελληνικά fake news για «θανάτους παιδιών από εμβόλια κορωνοϊού»


Με ελληνικά fake news αναγκάζεται να ασχοληθεί το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), στην προσπάθειά του να εξηγήσει αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά δεν είναι. Ειδικότερα, αποδομεί ένα.. βίντεο, που έχει κοινοποιηθεί επανειλημμένα σε αναρτήσεις στο Facebook, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δείχνει 13 παιδιά να πέθαναν εξαιτίας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη Νότια Αφρική. «Εγκληματίες κυβερνούν πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.... Στο τέλος όλα θα κριθούν από εμάς τους απλούς πολίτες ενάντια σε αυτούς που δουλεύουν και συνεργάζονται με αυτούς που εγκληματούν. Δεκατρία (13) παιδιά απεβίωσαν από το μπόλι του γιού σε σχολείο στην νότια Αφρική αλλά κανένα βοθροκάναλο σε παγκόσμιο επίπεδο δεν το ανέφερε πάρα μόνο στο Instagram ανεβαίνουν κάποια ποστ που τα κατεβάζουν αμέσως» αναφέρει στα ελληνικά η λεζάντα της ανάρτησης που ανέβηκε για πρώτη φορά στο facebook στις 28 Οκτωβρίου.
Ο ισχυρισμός κοινοποιήθηκε μαζί με ένα βίντεο 18 δευτερολέπτων που δείχνει τα πτώματα των παιδιών ξαπλωμένα στο πάτωμα, το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ ακούγονται κραυγές ηλικιωμένων. Ωστόσο, ο ισχυρισμός, όπως αποδεικνύει το AFP είναι ψευδής: το βίντεο στην πραγματικότητα έχει καταγραφεί στην Κένυα τον Φεβρουάριο του 2020, πολλούς μήνες προτού η Νότια Αφρική ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για την Covid-19. Οι μαθητές έχασαν τη ζωή τους από ταραχή στο σχολείο τους.
- απόσπασμα από ρεπορτάζ στη huffingtonpost.gr