ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Το τρίτο κουδούνι χτύπησε! Νέες θεατρικές παραστάσεις σε Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα


Το τρίτο κουδούνι χτύπησε: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, στις 21:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα θα μεταδώσει την πρώτη από δεκάδες νέες ραδιοφωνικές θεατρικές.. παραγωγές, αποτέλεσμα της πρόσκλησης που απηύθυνε η ΕΡΤ προς το ελεύθερο θέατρο, καθώς και της νέας συνεργασίας που εγκαινίασε με το Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη παράσταση θα είναι η απολαυστική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά».

Με την πρωτοβουλία της αυτή, η ΕΡΤ εμπλουτίζει το πρόγραμμα του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος, ανανεώνοντας την παράδοση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στον τομέα αυτό. Συγχρόνως, η δημόσια ραδιοτηλεόραση στηρίζει δημιουργικά τους σύγχρονους λειτουργούς του θεάτρου και καταγράφει τις άξιες φωνές ανάμεσά τους.

Συνολικά 837 προτάσεις για νέες παραστάσεις υπoβλήθηκαν πέρυσι στην ΕΡΤ. Ογδόντα εγκρίθηκαν και τώρα αρχίζουν να μεταδίδονται.

Στην επιλογή των έργων και τη διανομή των παραστάσεων εκπροσωπούνται: Μεγάλοι δραματουργοί, κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες με δραματοποιημένα πεζογραφήματά τους, σημαντικοί Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς, διακεκριμένοι σύγχρονοι ξένοι θεατρικοί συγγραφείς και λογοτέχνες, καταξιωμένοι σκηνοθέτες και συνθέτες, σημαντικοί και δημοφιλείς ηθοποιοί από διαφορετικές γενιές και τάσεις, ανάμεσα στους οποίους και μερικοί οι οποίοι έχουν βραβευθεί με βραβεία «Καρόλου Κουν», «Μελίνας Μερκούρη» ή «Δημήτρη Χορν». Εκπροσωπείται επίσης ο θεατρικός κόσμος της ελληνικής περιφέρειας.

Κάθε 15 ημέρες, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα θα μεταδίδουν από μια νέα ραδιοφωνική παράσταση- τη Δευτέρα στις 21.00 το Δεύτερο, την Κυριακή στις 22.00 το Τρίτο. Έτσι, οι θεατρόφιλοι ακροατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν κάθε εβδομάδα μία νέα παράσταση,  ενώ, την Κυριακή που δεν θα έχει πρεμιέρα, το Τρίτο θα συνεχίσει να μεταδίδει επιλεγμένες ιστορικές παραστάσεις από το πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Πριν από κάθε πρεμιέρα, οι Σιδερής Πρίντεζης και Νίκος Αϊβαλής για το Δεύτερο, καθώς και η Μάρα Καλούδη για το Τρίτο, θα μας εισάγουν στην παράσταση με στοιχεία για τον συγγραφέα για το έργο και με σύντομες συνεντεύξεις με τους συντελεστές.

Στο φιλόδοξο θεατρικό πρόγραμμα του Δευτέρου και του Τρίτου Προγράμματος θα συμπεριληφθούν και έξι νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΡΤ με το Εθνικό Θέατρο. Έχουν περάσει 83 χρόνια από τότε που ο νεοσύστατος Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μετέδωσε μια θεατρική σκηνή με τους Χρήστο Ευθυμίου και Ηλία Δεστούνη από την παράσταση του «Βασιλικού» του Αντωνίου Μάτεσι, την οποία είχε πρωτοπαρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο τρία χρόνια πριν, το 1935, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη. Πριν καν ιδρυθεί το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας, το θέατρο μάγευε τους ακροατές και η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας ήταν πάντοτε παρούσα στα ερτζιανά με τις καλύτερες παραγωγές της. Κατά τις επόμενες δεκαετίες, το Εθνικό Θέατρο συνέχισε να βρίσκει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση το πιο φιλόξενο βήμα μετά τη δική του σκηνή.

Τιμώντας αυτή την ιστορική σχέση, το νέο θεατρικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ξεκινά με μια από τις έξι νέες παραστάσεις που δημιούργησε το Εθνικό ειδικά για τους ακροατές της. Η κωμωδία των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά  «Με δύναμη από την Κηφισιά» πρωτοανέβηκε το 1995 σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή και γρήγορα έγινε  από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των δυο συγγραφέων και του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Στη ραδιοφωνική παράσταση του Εθνικού, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός, τις ηρωίδες υποδύονται οι Αννα Μάσχα, Λήδα Μανιατάκου, Λένα Παπαληγούρα και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Πρεμιέρα, λοιπόν, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στις 21.00 στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Ακου! Η παράσταση αρχίζει!