ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Ανοχύρωτη δημοσιογραφία


Τα τηλεφωνικά αρχεία τεσσάρων δημοσιογράφων των New Υork Times υπέκλεβε το υπουργείο Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης Τραμπ, επικαλούμενο διαρροές εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με.. την εφημερίδα. Είναι η τρίτη περίπτωση μέσα σε ένα μήνα, κατά την οποία ειδησεογραφικός οργανισμός αποκάλυψε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές υπέκλεψαν τα αρχεία δημοσιογράφων, σε μια προσπάθεια εντοπισμού πηγών που διαρρέουν πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχίσει την πρακτική της υποκλοπής αρχείων δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «λάθος, απλά λάθος». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Άντονι Κόλεϊ ανέφερε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν για την υποκλοπή των τηλεφωνικών κλήσεων πέρυσι και για το ότι είχε γίνει απόπειρα να αποκτήσουν αρχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Ισχυρές εξουσίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Πάντως, παρά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, με βάση τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μπορεί να έχει στην κατοχή του επικοινωνίες δημοσιογράφων, χωρίς οι τελευταίοι να το γνωρίζουν. Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί έγιναν πιο αυστηροί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στις επικοινωνίες δημοσιογράφων κρυφά.
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτρέπει την κρυφή πρόσβαση στις επικοινωνίες δημοσιογράφων δικαστικά, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ληφθούν «έκτακτα μέτρα». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να αφορά θέμα ύψιστης σημασίας, λόγου χάρη απειλές στην εθνική ασφάλεια, ενώ θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλοι οι άλλοι τρόποι για την απόκτηση των επίμαχων πληροφοριών.