ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Συγγραφέας ή ρεπόρτερ;


Από το καλό στο καλύτερο μας πάει ο παλιός συνάδελφος και νυν συγγραφέας Γιάννης Παντελάκης. Πρώτα μας εξέπληξε ευχάριστα με το «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, 20 +1 Ιστορίες..κιτρινισμού» (ευτυχώς το πήρανε χαμπάρι οι πανεπιστημιακοί και το διδάσκουν) και τώρα τσιτώνει τα γκάζια με μια πολύ δυνατή ιστορική έρευνα που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», υπό τον τίτλο «Los Buenos antifasistas» και τον επεξηγηματικό υπότιτλο «Η ιστορία των Ελλήνων εθελοντών του ισπανικού εμφυλίου μέσα από τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών».
* Και θα μπορούσε να είναι μια ξερή καταγραφή συμβάντων και προσώπων, αλλά ο Παντελάκης δεν ξεχνάει το δημοσιογραφικό παρελθόν του και την προσήλωση στις ανάγκες του αναγνώστη. Αντί λοιπόν για σχολικό εγχειρίδιο, μας προέκυψε ένα συναρπαστικό στόρι, ένα κινηματογραφικό σενάριο θα μπορούσε να πει κανείς για τη δράση και τον ηρωισμό και τα βάσανα των Ελλήνων αντιφασιστών που άφησαν πίσω τους οικογένειες, δουλειές και σπίτια για μια ιδέα, για μια πίστη, για ένα ανώτερο ιδανικό.
* Κρυφό χαρτί του βιβλίου αποτελούν οι διηγήσεις της Anastasia Tsackos Moratalla, κόρης Έλληνα αντιφασίστα που πολέμησε στον ισπανικό εμφύλιο. Την ανακάλυψε ο συγγραφέας (ή μάλλον ο ρεπόρτερ!) στο Αλμπαθέτε και απέσπασε απ’ τα χείλη της μια καταπληκτική διήγηση που συμπληρώνει με τρόπο ιδανικό τα ντοκουμέντα και το αρχειακό υλικό. Και σε κάνει να χαμογελάς με τον δαιμόνιο πατριώτη μας, που όλως εξάφνως ανακάλυψε τις αγροτικές γαλότσες. Μαζί με τον έρωτα, τον έρωτα στα χρόνια της χολέρας όπως θα σημείωνε ένας άλλος συγγραφέας…
* Διαβάστε το «Los Buenos antifasistas». Διαβάστε το για να κατανοήσετε το πάθος, την αγωνία, την ανάταση ψυχής αυτών των ανθρώπων που πήγαν κόντρα στο κτήνος. Για να κατανοήσετε μια ολόκληρη εποχή ανατροπών και ρήξεων. Δεν θα κουραστείτε και δεν θα βαρεθείτε ούτε στιγμή!
* Υ.Γ.: Στα μεγάλα «συν» του βιβλίου, ο πλήρης κατάλογος με τα ονόματα και τις περιπέτειες των πάνω κάτω τετρακοσίων Ελλήνων εθελοντών.

Xρήστος Ξανθάκης (από τη στήλη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost)