ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Ο Γιώργος Παπαχρήστος τα βάζει με την ΕΣΗΕΑ γιατί (λέει) δεν τον στήριξε


Κριτική ασκεί στην διοίκηση της Ενωσης των δημοσιογράφων της Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) ο σύμβουλος έκδοσης και σχολιογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Γιώργος Παπαχρήστος. Η κριτική ..(επίθεση θα την χαρακτήριζαν κάποιοι) γίνεται με αφορμή το γεγονός πως η ΕΣΗΕΑ δεν παρενέβη στη δίκη επί της αγωγής Τσίπρα για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη βίλα στο Σούνιο. Και αυτό παρά το ότι ο δημοσιογράφος ζήτησε δια επιστολής του την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ... 

Σε σχετικό σημείωμά του στα ΝΕΑ με τίτλο «Η κατάντια της ΕΣΗΕΑ», ο Γ. Παπαχρήστος αναφέρει:
«Τι είναι η ΕΣΗΕΑ; Η ΕΣΗΕΑ είναι, το λέει και ο τίτλος, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Εδρεύει στην οδό Ακαδημίας και διοικείται από ένα ενδεκαμελές συμβούλιο. Είμαι μέλος της από 30ετίας και πλέον, και κατά το παρελθόν, έχω χρηματίσει και εγώ μέλος του ΔΣ, υπό την προεδρία του αείμνηστου συναδέλφου μου Δημήτρη Γκλαβά. Τότε δηλαδή που η ΕΣΗΕΑ εθεωρείτο κορυφαίο πνευματικό και επαγγελματικό σωματείο της χώρας, και το να μετέχεις του Διοικητικού της Συμβουλίου ήταν τίτλος τιμής - πλην όλων των άλλων.
Τα χρόνια παρήλθαν, ο Τύπος στη χώρα απαξιώθηκε, η ΕΣΗΕΑ ακολούθησε τη μοίρα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, και τα τελευταία χρόνια κατάντησε άθυρμα κομματικών παρατάξεων. Ενδεικτικό της παρακμής και της απαξίωσης του ιστορικού σωματείου το οποίο μετράει ζωή περισσότερη από έναν αιώνα, είναι το εξής παράδοξο:
παρότι η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ προέρχεται από παράταξη προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία, οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά καιρούς, μοιάζει να έχουν εκδοθεί από την... Κουμουνδούρου! Παράδειγμα τελευταίο, που δεν αφορά καν απόφαση: ζήτησα, δια επιστολής, την πρόσθετη παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στη δίκη επί της αγωγής Τσίπρα για τη βίλα του 500άρικου στο Σούνιο. Προκειμένου να με στηρίξει επί των πραγματικών περιστατικών; Οχι! Αυτή είναι δική μου υποχρέωση. Η υποχρέωση, το χρέος, της ΕΣΗΕΑ όπως αυτό απορρέει από το Καταστατικό της, ήταν να παραστεί εκπρόσωπός της, και να υπογραμμίσει ότι με αγωγές αυτού του τύπου επιχειρείται να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης, να φιμωθεί ο δημοσιογράφος, και εκ παραλλήλου να εξοντωθεί οικονομικά και επαγγελματικά. Και πως αυτή όλη η προσπάθεια βρίσκει αντίθετο το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας. Να δηλώσει ότι παραμένει σταθερά στις αξίες που υπαγορεύει ο γενάρχης της ελληνικής δημοσιογραφίας Ιωάννης Μάγερ με τη ρήση "η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης".
Η ΕΣΗΕΑ δεν το έκανε. Με μια παρελκυστική τακτική το προεδρείο της απέφυγε να απαντήσει στο αίτημά μου. Χωρίς ψηφοφορία. Αλλά με προφάσεις, προφανώς "εν αμαρτίαις", επιχείρησε να παρακάμψει το αυτονόητο καθήκον της. Είναι έκθετη, και ασφαλώς πειθαρχικά ελεγκτέα η διοίκησή της. Κυρίως όμως είναι έκθετη στα μάτια των συναδέλφων, που διαπιστώνουν ότι για πολλοστή φορά το συνδικαλιστικό τους όργανο κατάντησε θλιβερό υποχείριο των κομμάτων. Θα κριθούν γι αυτό».

ΥΓ. Πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου με ανακοίνωσή του είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και είχε επαναλάβει την πάγια θέση του για την «κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου».
Για αυτή την ανακοίνωση μάλιστα είχε αντιδράσει έντονα ο αρθρογράφος της Αυγής, Θανάσης Καρτερός σχολιάζοντας ότι «η ΕΣΗΕΑ κακαρίζει άγρια στον Τσίπρα γιατί έκανε αγωγή σε κάποια καλόπαιδα του Μαρινάκη. Τον κόκορα κάνει! Αυτή δεν είναι Ένωση Συντακτών έτσι που την κατάντησαν. Είναι η Φάρμα των Πτηνών...».