ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

«Σκάλωσε» η επιχείρηση «Ελευθερία»


Οι προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση για την επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού ανοσίας μέσα στον Ιούνιο φαίνεται να είναι χωρίς αντίκρισμα. Σταθερά εδώ και δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο,.. γίνονται λιγότεροι από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα που πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για 50% εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως εμβολιασμένων σε ποσοστό 25%.
Παρά τις ανησυχητικές προβλέψεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα λέγοντας (Παραπολιτικά FM) πως με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει «ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί».

Η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας το κλίμα δεν είναι ανάλογο στην επιστημονική κοινότητα. «Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια.
Ο κ. Μανωλόπουλος. εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.
«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.
Η περίπτωση της Σάμου
Προβληματισμός επικρατεί για την έλλειψη διάθεσης από την τοπική κοινωνία της Σάμου να λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ οι εμβολιασμοί που ήταν προγραμματισμένοι από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου αναβάλλονται.
Το θέμα ανέδειξε μέσω της ΕΡΤ ο βουλευτής του νησιού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος τόνισε πως ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για τους εμβολιασμούς των 4.300 δόσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, θα έφταναν στο νησί 25 γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο δεδομένης της πολύ μικρής συμμετοχής, μόλις 110 άτομα, η πλατφόρμα «έκλεισε» προσωρινά. Ανέφερε ακόμη ότι στο Καρλόβασι υπάρχουν περίπου 300 ελεύθερα ραντεβού και μπορούν οι πολίτες άμεσα να τα κλείσουν.
- από  Efsyn.gr