ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Παραδοχή Φάουτσι: Ο κορονοϊός είναι πιθανό να προήλθε από «εργαστηριακή διαρροή»


Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος σχολίασε το περιεχόμενο των emails του, 
που βγήκαν στη δημοσιότητα - Λόγος για «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού»
 γίνεται σε ένα από τα emails..
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να προήλθε από «εργαστηριακή διαρροή» στην Ουχάν, άφησε με νέες του δηλώσεις ο Άντονι Φάουτσι, έπειτα από τη διαρροή των emails που έλαβε κι έστειλε στη διάρκεια της πανδημίας. Μάλιστα, σε ένα από αυτά που έλαβε, γίνεται λόγος για «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού» στο ξεκίνημα της πανδημίας.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν στρέφεται κατά όσων άσκησαν κριτική στη δουλειά του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, για έναν ή τον άλλο λόγο, με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ... δεν στρεφόμουν με κανέναν τρόπο κατά του Τραμπ», είπε ο Φάουτσι στο δίκτυο MSNBC το βράδυ της Τετάρτης.
Ακόμη, παραδέχτηκε πως «δεν μπορεί να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν». «Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό, είναι πως η επιστημή αποτελεί μια δυναμική διαδικασία» πρόσθεσε ο Φάουτσι.
Οι δηλώσεις του Δρ. Φάουτσι αποτέλεσαν αντικείμενο ξεσπάσματος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του, μέσω δήλωσης που μοίρασε στα ΜΜΕ μέσω e-mail.
Σε άλλη συνέντευξή του, την Πέμπτη στο CNN, ο Φάουτσι ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το email που έλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance και τις ευχαριστίες που του έστελνε, για το γεγονός πως στήριζε τη θεωρία ότι «ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από διαρροή στο Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν». «Ανοησίες. Δεν καταλαβαίνω πως προκύπτουν όλα αυτά από το συγκεκριμένο email» απάντησε.
«Πάντα το έλεγα, και συνεχίζω να το λέω… Πιστεύω ακόμα ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο, αλλά διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου, πως αν υπάρχουν άλλες ρίζες του ιού, τότε θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακή διαρροή», συνέχισε ο Αμερικανός επιδημιολόγος.
Ο Φάουτσι φέρεται να έλαβε αυτό το email από τον επικεφαλής ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είχε εξασφαλίσει κρατική επιχορήγηση 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων για να πραγματοποιήσει εργαστηριακές έρευνες. «Τα emails μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Σε αυτό το email, ο αποστολέας με ευχαριστούσε για όσα θεωρούσε πως είχα πει. Εγώ του είχα πει πως ο ιός, πιθανότατα, πέρασε από είδος σε είδος. Ωστόσο, ταυτόχρονα διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου σχετικά με μια πιθανή εργαστηριακή διαρροή» ανέφερε ο Φάουτσι.
Τον Ιανουάριο, ο Φάουτσι έλαβε προειδοποίηση από τον ερευνητή Κρίστιαν Άντερσον ότι ο νέος κορονοϊός είχε «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά». «Τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του γονιδιώματος, οπότε πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά όλες τις ακολουθίες για να δούμε ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά (πιθανό να) φαίνονται κατασκευασμένα», δήλωνε ο Άντερσεν, ο οποίος διαχειρίζεται ένα ιολογικό εργαστήριο στην Καλιφόρνια.