ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι υποχρέωση όλων


Σε μια εποχή που τα εργασιακά δικαιώματα θίγονται περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή με αφορμή την πανδημία και τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, με το καθεστώς της τηλεργασίας και της..  αναστολής συμβάσεων να αποτελεί ένα ακανθώδες σκηνικό για το πώς και αν τηρείται από τους εργοδότες, βιώνουμε παράλληλα και την επίθεση προς το συνδικαλιστικό κίνημα και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθερίων των εργαζομένων.
Tα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) με αφορμή πρόσφατα ανυπόστατα δημοσιεύματα και με πάγια αρχή την υπεράσπιση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, της επαγγελματικής ηθικής, αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων
Η ΕΣΠΗΤ καταγγέλλει παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες θίγουν και προσβάλλουν όχι μόνο το δημοσιογραφικό επάγγελμα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πρόσφατο παράδειγμα το κείμενο του εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη με τίτλο «Το φάντασμα του Γεωργαλά, εμφανίστηκε στο Μαξίμου», στο οποίο καταφέρεται εναντίον συναδέλφου και μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με αναπόδεικτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι σαφώς και θεωρούμε ότι πλήττουν την επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη τιμή και υπόστασή της.
Στη βάση αυτή η ΕΣΠΗΤ:
  • καταδικάζει απερίφραστα παρόμοιες πρακτικές και συμπεριφορές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές δεν ανακαλούνται
  • καλούμε προς αποκατάσταση της αλήθειας, σε άμεση διόρθωση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος με νέο, κατά το οποίο να τοποθετούνται τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις.
  • τονίζει ότι η αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση και η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, είναι χρέος και καθήκον όλων των δημοσιογράφων.