ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Νίκος Παππάς: Στη δικαιοσύνη για το πρωτοσέλιδο των «Νέων»


Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που έχει τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ Channel - Στο φως η.. σκοτεινή διαδρομή των 3 εκατ. / Αποκαλυπτήρια για τον Ν. Παππά». Σε ανάρτησή του στο fb ο Ν. Παππάς γράφει συγκεκριμένα πως «Όταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη». Αναλυτικά το κείμενο της ανάρτησής του:
ίλες και φίλοι, καλημέρα.
Δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη τη σημερινή πρωτοσέλιδη αθλιότητα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Επειδή ακριβώς η προανακριτική κατέληξε σε «φιάσκο», επειδή γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, το μόνο που τους μένει είναι μια τερατώδης και αγωνιώδης, θα έλεγα, προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Τόσο από τη Ν.Δ., η οποία αλλοιώνει -με τις διαρροές της- τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία, όσο και από τα φιλικά της έντυπα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, όμως, έχουν υπάρξει ενδιαφέρουσες εξελίξεις και αποκαλύψεις.
► Σε ό,τι αφορά τα 3 εκατ. ευρώ, ο Χρ. Καλογρίτσας παραδέχτηκε ότι, μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών τον Ιανουάριο του 2017, κατέληξαν στις εταιρείες του.
► Και με αυτά εξυπηρέτησε τις υποχρεώσεις του.
Αυτό επιβεβαίωσε και η έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδας, που κατατέθηκε εχθές στην Επιτροπή, αναφέροντας σχετικά, σε παραπάνω από ένα σημείο, ότι:
«Μετά την επιστροφή της ως άνω εγγυητικής επιστολής και τη συνεπακόλουθη αποδέσμευση του ποσού, αυτό μεταφέρθηκε αυτούσιο υπέρ του μοναδικού μετόχου κ. Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. […] Ο κ. Ι.Β. Καλογρίτσας μετέφερε το ποσό (σχεδόν στο σύνολό του) υπέρ της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., η οποία στη συνέχεια ανάλωσε σταδιακά το ποσό για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της».
«[…] το υπό διερεύνηση ποσό των 3.000.000 ευρώ […] κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματός της».
«[..] σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ έγιναν πληρωμές υποχρεώσεων της εταιρείας (ΔΟΥ, ΔΕΗ, ΤΜΕΔΕ) […] Από ευρύ, ποσοτικά, δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν ως προς τον δικαιούχο των εμβασμάτων και πληρωμών προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών (π.χ. τοπογράφοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες καυσίμων, προμηθευτής επαγγελματικών οχημάτων, συστήματα διαχείρισης αποβλήτων κ.α.)».
«Συναλλαγές πληρωμών/μεταφοράς κεφαλαίων συνολικής αξίας €1,55εκ. (241 συναλλαγές αξίας από €11 έως €140.000) με δικαιούχους κυρίως επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των κατασκευών, προμηθευτές και λοιπά λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (καύσιμα, ηλεκτρολογικά υλικά, δομικά υλικά, μηχανολόγοι μηχανικοί, προμήθειες, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κ.ά.)».
«Συναλλαγές πληρωμών υπέρ του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικής αξίας €571χιλ. (43 συναλλαγές αξίας από €16 έως €185χιλ.) που αφορούν σε εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ασφαλιστικές οφειλές-ΚΕΑΟ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ».
«Συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων (ανάληψη μετρητών, μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς της εταιρίας), συνολικής αξίας €51χιλ. (6 συναλλαγές από €630 έως €24χιλ.)».
Τα ανωτέρω, βεβαίως, τα γνωρίζει και η εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία, όμως, επέλεξε να με «φωτογραφίσει» - τοποθετήσει ως πρόσωπο στο τέλος μιας διαδρομής χρήματος, στην οποία δεν είχα και ούτε επρόκειτο να έχω συμμετοχή ή την όποια ωφέλεια.
Τόσο στο σημερινό της ρεπορτάζ όσο και σε πρόσφατο ακριβές σχόλιο του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου αναφέρεται ότι τα 3 εκατ. ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο μιας αντιδικίας μεταξύ δύο ιδιωτών, κατέληξαν στα ταμεία των εταιρειών Καλογρίτσα.
Και από εκεί στην κάλυψη υποχρεώσεων των εταιρειών αυτών.
Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει, επίσης, στην έκθεσή της ότι έγιναν επιστάμενα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, ενώ υπήρξε και απεύθυνση στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τονίζεται, συγκεκριμένα ότι:
«Οι Τράπεζες ATTΙCΑ ΒΑΝΚ και Ε.Τ.Ε […] προέβησαν σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».
Και σε άλλο σημείο: «Η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης».
Όπως αντιλαμβάνεστε φίλες και φίλοι, οποίος επέλεξε να το κάνει αυτό, επέλεξε μεταξύ της αλήθειας και της συκοφαντίας, τη συκοφαντία.
Και όταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη".