ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

«Τώρα τις Απουκριγιές»

Ένα λαογραφικό ταξίδι στην Αγιάσο Λέσβου

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει στην Αγιάσο της Λέσβου και παρουσιάζει ένα ιστορικό και λαογραφικό ντοκιμαντέρ για τα έθιμα της Αποκριάς, όπως επιβίωσαν μέσα στον χρόνο, πριν και μετά τον ερχομό των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τα αποκριάτικα έθιμα της Αγιάσου χάνονται μέσα στους αιώνες και..
η απαρχή τους εντοπίζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πριν από το γιαγκίνι, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1877, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, υπάρχουν μόνο προφορικές μαρτυρίες για τα έθιμα αυτά. Έτσι, πληροφορούμαστε ότι ομάδες Αγιασωτών ντυμένων με περικεφαλαίες, φουστανέλες και κόκκινα τσαρούχια, κρατώντας τουφέκια και σπαθιά και παριστάνοντας τους αρματολούς και κλέφτες, έβγαιναν στους δρόμους και τραγουδούσαν κλέφτικα τραγούδια.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, τα αποκριάτικα έθιμα πολλαπλασιάζονται. Οι Αγιασώτες, εξωστρεφείς και με πλούσια πολιτισμική παράδοση, ξεχύνονται τις Αποκριές στα σοκάκια και διασκεδάζουν με τις πατινάδες, τ' αποκριγιώματα, την τράτα, τους χαζλήδες, τις περικεφαλαίες, τις μουτσούνες και τα τριψίματα.
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αγιάσου και της Λέσβου συνολικά, θα παίξει ο ερχομός των προσφύγων του 1922. Οι πρόσφυγες θα φέρουν μαζί τους πανάρχαια έθιμα της Ιωνίας και μαζί τους σκοπούς και τις μουσικές των μικρασιατικών παραλίων. Τα αποκριάτικα έθιμα της Αγιάσου εμπλουτίζονται ακόμη περισσότερο και μπολιάζονται με τον προσφυγικό πόνο για τις χαμένες πατρογονικές εστίες.


Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στις 12:00 και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στις 13:00.
Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγονται σπάνια ηχητικά τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
Έρευνα - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη και Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική και Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη και Κεντρική Αμερική)

Info:
Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Τώρα τις Απουκριγιές» - Ένα λαογραφικό ταξίδι στην Αγιάσο Λέσβου
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece
Facebook:facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi