ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Eντονη ανησυχία για το νέο πογκρόμ στην Τουρκία

Την έντονη ανησυχία της τουρκικής αντιπολίτευσης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλούν οι αιφνιδιαστικές συλλήψεις μελών της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μέσα στη νύχτα με πρόσχημα την άρνησή τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα»
Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως η επιχείρηση είναι «σύννομη» η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» για το θέμα, αποκαλύπτοντας πως ήλθε σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, μετά τη σύλληψη των δύο συμπροέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, του δεύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης και δέκα ακόμη βουλευτών, η ευρωπαία Επίτροπος..
Φεντερίκα Μογκερίνι έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Εξαιρετικά ανήσυχοι με τη σύλληψη» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς «και των άλλων βουλευτών» του HDP. «Σε επαφή με τις αρχές. Σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα».
«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP» έγραψε στο Twitter και η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκαν εντάλματα για 13 βουλευτές, αλλά αρχικά τέθηκαν υπό κράτηση μόνο 11. Στη συνέχεια, τέθηκε υπό κράτηση και ο 12ος, ο Ιμάμ Ταστσιέρ, που βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην Άγκυρα. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.
Η αστυνομική επιχείρηση προκάλεσε αντίποινα στο εσωτερικό της χώρας καθώς λίγες μόνο ώρες μετά τις συλλήψεις σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, πολύ κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες. Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των θυμάτων είναι πολίτες και αστυνομικοί.
Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με 59 έδρες σε σύνολο 550.
- πηγή: ethnos.gr