ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Κατάληψη στον χώρο του τεμένους από φάλαγγα μίσους!

Η «Στέγη Αστέγων» στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού δεν μοιάζει καθόλου με χώρο φιλοξενίας ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα. Η συρόμενη πόρτα της εισόδου είναι κλειδωμένη και από πάνω έχουν τοποθετηθεί δύο σειρές συρματοπλέγματα.
Λίγα μέτρα πιο μέσα, έχει τοποθετηθεί, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μία τέντα η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σκοπιά. Σε αυτή την τέντα υπάρχει ένα γραφείο, ένα βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων, συσκευές ενδοεπικοινωνίας και μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας.
Καθόλου συμπτωματικά αυτός είναι ο χώρος ο οποίος προορίζεται για τη δημιουργία του.. μουσουλμανικού τεμένους και οι άνθρωποι που τον έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανέγερσή του.
Κάποιοι μάλιστα φορούν πλήρεις στολές παραλλαγής, δηλαδή μιλιτέρ παντελόνια, άρβυλα και μπερέδες. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί; Οσοι βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία αυτοαποκαλούνται «έφεδροι οπλίτες», ενώ ο αρχηγός τους δηλώνει «έφεδρος αξιωματικός». Εχουν, με λίγα λόγια, όλα τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα.
«Είμαι ο διοικητής του χώρου» λέει στο «Εθνος» ο Γιάννης Ιωαννίδης και στην εύλογη απορία αν είναι στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο ανήκε μέχρι πριν από λίγο καιρό η έκταση των 16 στρεμμάτων, απαντά: «Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος».
Ο χώρος καταλήφθηκε στις 4 Ιουλίου και δεν είναι, υποτίθεται, κατάληψη, αλλά χώρος για τους αστέγους. Αυτό γράφει άλλωστε και η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο. «Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε έναν χώρο αποκλειστικά για άστεγους Ελληνες.
Το αίτημα για μια μικρή επίσκεψη στους χώρους που φιλοξενούνται οι άστεγοι και για μια μικρή συνομιλία μαζί τους έπεσε στο κενό. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας» ήταν η απάντηση που έδωσαν όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη «σκοπιά».
- από ρεπορτάζ που υπογράφει ο Στέλιος Βογιατζάκης στο ΕΘΝΟΣ (Φωτό Π. Σαρρής)