ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020

Πρόεδρος Pfizer: Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο νέο στέλεχος

Η είδηση για το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει την εξάπλωσή της στον πλανήτη. Ένα από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι εάν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί, θα είναι εξίσου αποτελεσματικά και απέναντι στη μετάλλαξη αυτή.. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα αυτό. Αν και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, εντούτοις έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα». Δήλωσε μάλιστα πως σε περίπου δύο βδομάδες θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος.
Σε περίπτωση που το εμβόλιο χρειαστεί κάποιες «προσαρμογές» για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μετάλλαξη, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει «σχετικά γρήγορα».
Μιλώντας για τον αριθμό των εμβολίων που θα διατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε πως μέσα στο 2021 θα δοθούν 200 εκατ. δόσεις. Επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει το δικαίωμα να ζητήσει 100 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων, «τις οποίες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους τις δώσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δήλωσε επίσης ότι κάθε χώρα θα λάβει το μερίδιό της, κατ΄ αναλογία πληθυσμού, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα λάβει περίπου 2 εκατ. δόσεις. Εκτίμησε ότι η χώρα μας θα λάβει μεταξύ 90-100 χιλ. δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι δόσεις του εμβολίου θα παραδοθούν και θα διανεμηθούν εγκαίρως στα σημεία εμβολιασμού και σύμφωνα με τις δέουσες προδιαγραφές ασφαλείας.
Τέλος, αναφερόμενος στο πόσο θα διαρκέσει η πανδημία, υπογράμμισε με νόημα πως «αυτή τη στιγμή οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι τόσο αποτελεσματικές που είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος».