ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ο «αντιπολιτευτικός οίστρος» της ΕφΣυν και οι συμβουλές Μπακογιάννη περί δημοσιογραφίας

Με μία επιστολή του προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Δήμος Αθηναίων θέλει να απαντήσει σε δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας, που δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου.
Στην επιστολή της η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη δίνει και μαθήματα...  δημοσιογραφίας και συμβουλές για το πώς γίνεται το ρεπορτάζ, με τους συντάκτες της ΕφΣυν να απαντούν στην επιστολή.. Μπακογιάννη αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Με χαρά δημοσιεύουμε την απάντηση του Δημάρχου καθώς δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να μάθουν πολλά και χρήσιμα, όπως, το πώς να απαντάς χωρίς απάντηση. Ο εκνευρισμός του για τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» είναι παραπάνω από εμφανής καθώς επιλέγει αντί επιχειρημάτων, να παραθέτει κάθε λίγο συμβουλές για το πώς γίνεται το ρεπορτάζ και ποιον πρέπει οι συντάκτες να ρωτούν. Ενημερώνεται, όμως η κοινωνία και για κάτι πολύ σημαντικό: Ότι τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά αγοράζουν βουρτσάκι για την τουαλέτα ακριβότερο από 42,65 ευρώ...
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να κρύψουμε και κάποια απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος υποκύπτει και πάλι στην χρήση ανίσχυρων έως ψευδών ισχυρισμών, στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει την ορθότητά των ρεπορτάζ και να θίξει την αξιοπιστία της «Εφημερίδας των Συντακτών». Οι αναγνωστες μας γνωρίζουν πως πάντα αναζητούμε τις κατά το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και ότι πάντα φιλοξενούνται απόψεις της δημοτικής αρχής που δεν είναι «ενός ανδρός αρχή». Παραπέμπουμε σε κάθε σχετικό προηγούμενο ρεπορτάζ μας, αλλά και στο ρεπορτάζ της... προηγούμενης φοράς για τις κλήσεις, στο οποίο –προφανώς και- παρουσιάστηκε η ουσία της απαντητικής επιστολής (συμπεριλαμβανομένων και των άστοχων ερωτημάτων που είχαν τότε τεθεί).
Εάν ο Δήμαρχος επιθυμεί η μόνη πηγή διασταύρωσης στο ρεπορτάζ να είναι το γραφείο του Δημάρχου - κατά τα πρότυπα της «λίστας Πέτσα»- δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Είτε το θέλει εκείνος είτε όχι, ο Δήμος Αθηναίων βρισκόταν εκεί πριν αναλάβει και θα συνεχίσει όταν αποχωρήσει ενώ η συσσωρευμένη εμπειρία ενός υπηρεσιακού μηχανισμού υψηλού επιπέδου είναι αδύνατο να αγνοείται.
Τα περί «αντιπολιτευτικού οίστρου» τα δεχόμαστε ως φιλοφρόνηση, όταν προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα που ασκούν εξουσία και δυσανασχετούν στον δημοσιογραφικό έλεγχο και κατ' επέκταση στην λειτουργία των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών. Αν κάποιος του έχει πει πως δημοσιογραφία σημαίνει δημόσιες σχέσεις, υπάρχει πρόβλημα. Υποχρέωση της εφημερίδας να ασκεί αντιπολίτευση στην κάθε εξουσία. Μόνο αντιπολίτευση, Δήμαρχε».
 (δείτε την επιστολή της δημοτικής αρχής του Κώστα Μπακογιάννη ΕΔΩ μαζί με τις απαντήσεις)