ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Γι’ αυτό σου λέω ψυχή μου, οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τις λέξεις...

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κύφαντα η νουβέλα της Αργυρώς Λύτρα «Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μια Γάτα» 

Είναι εκπληκτικό και βαθιά ανακουφιστικό, το πως οι λέξεις, που εμφορούνται από το βαθύ συναίσθημα και την αγάπη ως «ιδιοτέλεια της ύπαρξης», (όταν ο χειριστής τους είναι μαέστρος πολύ υψηλών προδιαγραφών), μπορούν να ανατάξουν την ψυχή, ακόμα και σε ένα τόσο δυστοπικό περιβάλλον σαν αυτό που ζούμε.
Αυτό το καταφέρνει με μοναδικό τρόπο η Αργυρώ Λύτρα, στη νουβέλα της «Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μια Γάτα», που κυκλοφόρησε από τις.. Εκδόσεις Κύφαντα και βρίσκεται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων, στη διάθεση αυτών που πραγματικά θέλουν να απολαύσουν «ένα ποιητικό παραλήρημα για τη ζωή και τον θάνατο, τη φιλία και τη μνήμη».
Το Γράμμα στη Σεμέλη είναι μια ιστορία βιωματική, προσωπική, αλλά ταυτόχρονα ωδή σε σχέση που θα μπορούσε να είναι του καθενός, μικρού ή μεγάλου.
Η Αργυρώ Λύτρα ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους και επαγγελματίες που τίμησαν για χρόνια τη δημοσιογραφία και το κοινωνικό ρεπορτάζ ειδικότερα, με την διαρκή ανησυχία της και την αναζήτηση των κρυφών πτυχών κάθε γεγονότος που αφορούσε στον άνθρωπο, την πέννα της και κυρίως την ευαισθησία της, τον αντισυμβατικό χαρακτήρα και τις ακλόνητες αρχές και αξίες της.
Αρχές που εξακολουθεί να τηρεί απαρέγκλιτα και με ευλάβεια σε κάθε πτυχή της ζωής της, αδιαφορώντας για το τίμημα.
Ο συγγραφέας Σέργιος Γκάκας χαρακτηρίζει τη νουβέλα, δώρο της Αργυρώς Λύτρα σε εμάς και «πολύτιμο φυλαχτό, που σφίγγει και πονάει τον καρπό μας, αλλά στάζει καθημερινά βάλσαμο».
Η συγγραφέας Έλενα Χουσνή, επίσης, σημειώνει: «Ένα υπέροχο κείμενο που θα ραγίσει καρδιές. Αλλά λυτρωτικά!!!».
Να, πως περιγράφει την ιστορία το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«To Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μια Γάτα είναι ένα ποιητικό παραλήρημα για τη ζωή, τον θάνατο, τη φιλία και τη μνήμη. Μια γυναίκα γράφει στη γάτα της για την απώλειά της επιζητώντας τη λύτρωση και εκφράζοντας μια οδύνη που δεν είναι ανεκτό να εκφράζεται.
Οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων φωτίζονται μέσα από το πρόσωπο μιας γάτας ενώ η εξομολόγηση της γράφουσας ανατρέπει την κοινωνική ιεράρχηση της αξίας των πραγμάτων διεκδικώντας τον χώρο που ανήκει στον θρήνο της, ερήμην των άλλων.
Μέσα από την εσωτερική της αναζήτηση, με λόγια που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους και όλες τις γάτες, η αποστολέας του γράμματος, πίσω από τις κραυγές και τα πρόσωπα, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει τη μόνη ιδιοτέλεια της ύπαρξης: την αγάπη».
Ο Σέργιος Γκάκας δανειζόμενος μια φράση της ίδιας της συγγραφέως, («Γι’ αυτό σου λέω ψυχή μου. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τις λέξεις»), αναφέρει στο σημείωμα του:
«Αυτό το γράμμα δεν μιλάει για την απώλεια. Μιλάει για το δικαίωμά μας να μιλήσουμε για την απώλεια, να τη μεταμορφώσουμε σε λέξεις που μας απελευθερώνουν, προσφέροντάς μας ένα φυλαχτό που σφίγγει και πονάει τον καρπό μας, αλλά στάζει καθημερινά βάλσαμο.
Ίσως, για μας, η Σεμέλη θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε αγαπημένο πλάσμα, λουλούδι, ανάμνηση, όνειρο ή και ο κόσμος όλος. Η Αργυρώ Λύτρα μας κάνει δώρο αυτό το πολύτιμο φυλαχτό. Κρατάει όμως για τον εαυτό της τη λύτρωση που της χαρίζει η Σεμέλη
».
Τη νουβέλα της Αργυρώς Λύτρα Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μια Γάτα, όπως και όλα τα βιβλία των Εκδόσεων Κύφαντα ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τα βρει:
1. Σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ή με παραγγελία στο βιβλιοπωλείο της προτίμησής του.
2. Από τις Εκδόσεις Πολύτροπον που έχουν τη διακίνηση των βιβλίων εκδοτικού οίκου (Αραχώβης 35, Εξάρχεια, 210 36 34 780, polytroponbooks@gmail.com, polytroponbooks.com/kyfanta)
3. Στέλνοντας μήνυμα στις Eκδόσεις Κύφαντα στο facebook, ή στο προφίλ Yiannis Houtopoulos ή στο kyfantabooks@gmail.com.