ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ολοι εναντίον της υπουργού Κεραμέως

Με τις αυταρχικές αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της υπέρ των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας κατάφερε να συσπειρώσει απέναντί της τον κλάδο των 110.000 μηχανικών της χώρας.
Με ομόφωνη απόφαση, ιστορικής σημασίας για έναν φορέα που εκπροσωπεί διαφορετικές ιδεολογικές και κομματικές αφετηρίες, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά.. από την υπουργό να αποσύρει την «κατάπτυστη» τροπολογία, όπως τη χαρακτηρίζει, που δίνει το δικαίωμα στους απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων, στην καλύτερη περίπτωση τριετών προγραμμάτων σπουδών, να βγάλουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθιστώντας τον τίτλο σπουδών τους ισοδύναμο με των πτυχιούχων πενταετούς φοίτησης μηχανικών και αρχιτεκτόνων.
Η διάταξη μεταφέρει την έκδοση της άδειας άσκησης επαγγέλματος από τα επαγγελματικά σωματεία στο υπουργείο και υποχρεώνει τις επαγγελματικές ενώσεις να εγγράψουν τους απόφοιτους κολεγίων μέσα σε έναν μήνα μετά την αίτησή τους. Την αντίθεσή του εξέφρασε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ έντονη αναμένεται η αντίδραση της συνόδου των πρυτάνεων, η οποία δεν πρόλαβε να συζητήσει το ζήτημα.
Αλλωστε, η τροπολογία κατατέθηκε κυριολεκτικά νύχτα στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Αφού πρώτα η κ. Κεραμέως έδωσε τη δυνατότητα να ιδρυθούν μεταγυμνασιακές σχολές με νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, τώρα έρχεται να πριμοδοτήσει την αγορά της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα ΙΕΚ και τα κολέγια, αναβαθμίζοντας τον τίτλο σπουδών, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Κάνει και άλλη τροπολογία-δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση η υπουργός, δίνοντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΙΕΚ να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο με κατατακτήριες εξετάσεις. Οσοι λοιπόν αποτύχουν στις πανελλαδικές για τα πανεπιστήμια, κάτι πολύ πιο εύκολο με την επαναφορά της αποτυχημένης βάσης εισαγωγής, θα μπορούν να εκπληρώσουν το όνειρό τους λίγα χρόνια μετά, αρκεί βέβαια να έχουν πληρώσει τα δίδακτρα για τη φοίτηση στα ΙΕΚ.
Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της, αλλά η υπουργός πέταξε το μπαλάκι: «Αν δεν θέλετε τους αποφοίτους ΙΕΚ, μην τους δέχεστε» είπε, ποντάροντας προφανώς στην αγωνία των πανεπιστημίων να εξασφαλίσουν ικανό αριθμό φοιτητών.
Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι πρυτάνεις και για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά η υπουργός είπε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυσή της. Αν ήθελε άλλωστε τη θέση της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, θα είχε υποβάλει τις σαρωτικές νομοθετικές αλλαγές στη βάσανο της δημόσιας διαβούλευσης.
ΕΦ.ΣΥΝ.