ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Εκτός χρηματοδοτικών ενισχύσεων Τύπος και περιφερειακά ΜΜΕ

Παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες και προς όφελος των μεγάλων καναλιών

Πίσω από τις χώρες της Ευρώπης που ενισχύουν με γενναία μέτρα τον Τύπο βρίσκεται η Ελλάδα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί του Τύπου ως στυλοβάτη της δημοκρατίας και ως μέσου υπεύθυνης ενημέρωσης για την πανδημία. Στην πραγματικότητα η..
κυβέρνηση δεν έδωσε στον Τύπο ούτε ένα ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι στην τηλεόραση ή σε σχέση με ό,τι προβλέπεται ως ενίσχυση για τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση αποτιμά τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα σε 24 δισ., αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για δημιουργική λογιστική και καταλήγει ότι δεν ξεπερνούν τα 8,5 δισ.
Μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 20 εκατ. της «επικοινωνίας» για τον κορωνοϊό, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ ελάχιστα απέμειναν για τα περιφερειακά ΜΜΕ και τον Τύπο. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο κ. Πέτσας απαντώντας σε βουλευτή του ΜέΡΑ25, την ακριβή κατανομή του πακέτου δεν πρόκειται να τη μάθουμε πριν από το... 2021.
Απαντώντας ο Στ. Πέτσας στην επιστολή της ΕΣΗΕΑ, με την οποία η Ένωση Συντακτών καλούσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα ΜΜΕ και ειδικότερα για τον Τύπο, αναφέρεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις, σε αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων και σε αποζημιώσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Μέτρα σαφώς ανεπαρκή.
Τα δε μέτρα για τον Τύπο δεν είναι παρά μια κοροϊδία, ιδίως συγκρινόμενα με αυτά της τηλεόρασης. Ποια είναι τα μέτρα για τον Τύπο; Καμία απολύτως οικονομική ενίσχυση, παρά μόνο θεσμικού τύπου διευθετήσεις:
α. Η υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να πωλούν εφημερίδες.
β. Η δυνατότητα διακοπής της έκδοσης των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων για 15 μέρες και των εβδομαδιαίων περιφερειακών για τέσσερις εκδόσεις χωρίς επίπτωση για τη συμμετοχή τους στο Μητρώο Περιφερειακού Τύπου.
Αν και έχει προβλεφθεί νομοθετικά, το πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων Τύπου, ύψους περί τα 7 εκατ. ευρώ, δεν έχει προχωρήσει.
Την ίδια περίοδο τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν ευνοηθεί όχι μόνο με την απαλλαγή καταβολής της δόσης για την άδειά τους ώς το τέλος του έτους (3,5 εκατ. ευρώ ο κάθε σταθμός), αλλά τους δόθηκε επίσης το δικαίωμα να καταβάλλουν μόνο το 50% στη Digea για τη μεταφορά του σήματός τους από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020, χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα του σήματος.

-από ρεπορτάζ στην «Aυγή» - περισσότερα ΕΔΩ