ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

«Έκρηξη οργής» για τον θάνατο Αφροαμερικάνου μετά την κακοποίηση από αστυνομικό

Ξεχείλισε η οργή με διαδηλώσεις για τη ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη της Μινεσότα μετά και τη δημοσιοποίηση του βίντεο της άγριας κακοποίησης 46χρονου απο αστυνομικό, με τον άτυχο άνδρα να πεθαίνει ύστερα από λίγες ώρες.
Θύμα του νέου περιστατικού αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ, ενώ το..
επίμαχο βίντεο έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου προκαλώντας σάλο. Σε αυτό καταγράφεται ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσοβίν να κρατάει ακινητοποιημένο τον άτυχο 46χρονο, έχοντας βάλει το γόνατο του στο λαιμό του. Την ίδια στιγμή, ο συνάδελφός του Του Τάο στεκόνταν και δεν έκανε τίποτα, την ώρα Τσοβίν προκαλούσε ασφυξία στον Φλόιντ. Εκείνο που δεν έχει πιάσει το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί είναι οι άλλοι δυο αστυνομικοί (τέσσερις στο σύνολο και όλοι απολύθηκαν μετά τις έντονες αντιδράσεις), οι οποίοι στέκονται πίσω από τον Τσοβίν και κρατούν το θύμα από τα πόδια για να μην κινείται.
Συγκεκριμένα, στο βίντεο ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ φαίνεται πεσμένος στο έδαφος, με τον Τσοβίν, ψύχραιμο, να τον πατά με το γόνατο στο λαιμό. Ο άτυχος Φλόιντ ήταν άοπλος. Στις εικόνες που κατέγραψαν περαστικοί φαίνεται με το πρόσωπο στο έδαφος, να λέει συνεχώς πως δεν μπορεί να αναπνεύσει αλλά οι εκκλήσεις του δεν… φτάνουν στ’ αυτιά του αστυνομικού.
Όλα έγιναν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μπροστά στα μάτια περιστατικών, που κατέγραψαν το περιστατικό και παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον Φλόιντ αλλά εκείνοι δεν άκουγαν κανέναν, ούτε το ίδιο το θύμα που παρακαλούσε για μια ανάσα.
Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και βαριανάσαινε, ενώ ο αστυνομικός του απαντούσε να κάτσει ήσυχος.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε ότι το θύμα αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο. Μόνο που άλλο ένα βίντεο που είχε το φως της δημοσιότητας, τους εκθέτει γιατί δείχνει τον Φλόιντ με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, να μην αντιστέκεται σε κανέναν.
Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν από το σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσο παραμένει ανοικτή η έρευνα.
Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους.
«Διότι αυτό ακριβώς έκαναν, δολοφόνησαν τον αδελφό μου», δήλωσε η αδελφή του Μπρίτζετ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NBC. «Έχω πίστη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αποπομπή των αστυνομικών «δεν αρκεί».
Εκτός από τη Μινεάπολη, διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.