ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Πρόστιμο 185.000 ευρώ στον Alpha για «Happy Day» και «Πάμε Πακέτο»

Διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 185.000 ευρώ, για παραβάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από το 2016 και 2017, καλούνται να καταβάλουν ο Alpha TV και ο Alpha Radio 989. Πρόκειται για παραβάσεις που σχετίζονται με προσβολή προσωπικότητας, αλλά και πρόκληση μίσους, δυσμενή..
διάκριση, ακατάλληλη γλώσσα και βλάβη ανηλίκων. Η πρώτη υπόθεση αφορά την εκπομπή “Happy Day” της 12ης Απριλίου 2017, την οποία παρουσιάζει η Σταματίνα Τσιμτσιλή και μέρος της μεταδίδεται και από τον ραδιοφωνικό Alpha.
Ο έλεγχος έγινε ύστερα από καταγγελία του αστικού σωματείου με την επωνυμία Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ (Αξιοπρέπεια - Ισότητα - Αλληλεγγύη), που αφορούσε τον τηλεοπτικό (και τον ραδιοφωνικό) σταθμό Alpha, για αναφορές του τύπου: «Δεν θα κλάψω γιατί οι συντάξεις χηρείας μειώνονται 50%... Να πάρει τον πισινό της η χήρα... Αν είναι μια Ρωσίδα; Απ’ το Κράσνογιαρσκ που ήρθε ούτε κι εγώ θα κλάψω, Δήμο μου... Η χήρα να αφήσει την κλάψα και να βγει στην αγορά να δουλέψει... για να κάθεται η χήρα η Ελληνίδα να λιάζεται από τα 35 της... Γιατί τον ξεπάστρεψε ή γιατί είχε την ατυχία να τον χάσει νωρίς... Οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται με σεμνότητα και ευπρέπεια, με τρόπο που αντανακλά ευλάβεια για τον Θεό και δεν επιτρέπεται να ασκούν εξουσία... Η γυναίκα δεν πρέπει να βγάζει γλώσσα στον άντρα... Να του βγάζει γλώσσα, να τον πεθαίνει και μετά να του ζητάει και τα δεδουλευμένα... Αυτά τα είχε δει ο Απόστολος Παύλος...».
Το ΕΣΡ διαπίστωσε τέσσερις παραβάσεις, για την κάθε μια από τις οποίες επέβαλε κύρωση ύψους 40.000 ευρώ, σύνολο 160.000 ευρώ:
α. Παρουσίασε πρόσωπα, και δη τις γυναίκες που τελούν σε χηρεία και λαμβάνουν σχετική σύνταξη, κατά τρόπο που ενθαρρύνει τον εξευτελισμό τους και την εκ μέρους του κοινού δυσμενή εις βάρος τους διάκριση στη βάση του φύλου τους.
β. Παρουσίασε το θέμα της σύνταξης των γυναικών που τελούν σε χηρεία κατά τρόπο πρόσφορο να προκαλέσει μίσος εις βάρος τους από μερίδα θεατών.
γ. Παραβίασε τους γενικώς παραδεκτούς κανόνες ευπρέπειας και καλαισθησίας στη γλώσσα και την συμπεριφορά.
δ. Παρουσίασε σε ώρα που συνήθως παρακολουθούν τηλεόραση (και ακούν ραδιόφωνο) (και) ανήλικα πρόσωπα και ο τρόπος παρουσίασης ήταν επιβλαβής για την ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων.
Κατ’ αναλογία, στον Alpha 989 για τα ίδια αδικήματα επεβλήθη κύρωση ύψους 10.000 ευρώ.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά την εκπομπή «Πάμε Πακέτο» με τη Βίκυ Χατζηβασιλείου της 17ης Νοεμβρίου 2016. Στην εκπομπή εμφανίστηκε υιοθετημένη κόρη μαζί με πρόσωπο το οποίο αποκαλούσε «θεία» της και εξιστόρησαν τα χρόνια του ορφανοτροφείου, την υιοθεσία σε ηλικία 5 χρόνων σε οικογένεια στην Κύπρο και κατήγγειλαν τη θετή μητέρα ως άκαρδη και αυταρχική, η οποία έδιωξε την κόρη από το σπίτι όταν ενηλικιώθηκε. Η νεαρή συνάντησε στην εκπομπή τη βιολογική της μητέρα.
Στο ΕΣΡ προσέφυγε η θετή μητέρα, καθώς, παρότι δεν αναφέρθηκε το όνομά της, η ταυτότητα της έγινε γνωστή από την εμφάνιση των προσώπων και το πλαίσιο της εκπομπής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, όπου αναμεταδίδεται το πρόγραμμα του Alpha.
Το ΕΣΡ δέχθηκε ότι ο σταθμός προσέβαλε την προσωπικότητα της καταγγέλλουσας και επέβαλε κύρωση ύψους 15.000 ευρώ. - πηγή: avgi