ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Ο πολιτικός τουρισμός ενός τεχνοκράτη

Αναμφίβολα από το 2011 ο Χάρης (Θεοχάρης) Θεοχάρης ζει την πιο συναρπαστική δεκαετία της ζωής του. Με εφαλτήριο τα τεχνοκρατικά και επαγγελματικά του προσόντα (MEng στην τεχνολογία λογισμικού από το Imperial College, 12 χρόνια σε θέσεις ευθύνης στη Lehman Brothers, στην Aspis Πρόνοια κ.α.) βρέθηκε σχετικά νέος στη θέση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (Νοέμβριος 2011)..

Ηταν η περίοδος που η τρόικα πίεζε για «εκσυγχρονισμό» της φορολογικής διοίκησης, θεωρώντας το εγχώριο πολιτικό σύστημα «απρόθυμο, διεφθαρμένο και ανίκανο» να το πράξει, και υποδείκνυε το πέρασμα κρίσιμων αρμών της διακυβέρνησης στους «τεχνοκράτες», ως βήμα «αποπολιτικοποίησης» του κράτους. Στην κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης, άλλωστε, ήταν πολύ δημοφιλής η συζήτηση για «κυβερνήσεις τεχνοκρατών».
Ο Χ. Θεοχάρης είναι, τρόπον τινά, προϊόν αυτής της ζύμωσης. Το τεχνοκρατικό έργο του στη ΓΓΠΣ εκθειάστηκε και γρήγορα τον εκτόξευσε στο υψηλότερο και πιο αυτόνομο πολιτικά πόστο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με τις ευλογίες των δανειστών. Και τελικά τον οδήγησε στην κεντρική πολιτική, στην οποία διέσχισε σε λίγα χρόνια όλο το φάσμα, πλην φυσικά της Αριστεράς.

- από κείμενο του Γιάννη Κιμπουρόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ) - το σκίτσο είναι του Π. Ζερβού