ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Η αρθρογραφία Παπαχελά - Πρετεντέρη και οι χαριτωμένες διαψεύσεις του Στέλιου Πέτσα

Από τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά μάθαμε ότι είτε θα γίνει ανασχηματισμός είτε εκλογές. Το «πάγωμα» από το Μέγαρο Μαξίμου των διαρροών που έκαναν υπουργοί και βουλευτές για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος σημαίνει, άραγε, ότι τελικά ο πρωθυπουργός επέλεξε κάλπες; Οχι βέβαια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του,..
ο ανασχηματισμός θα γινόταν τον Ιούλιο, αλλά η σεναριολογία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα με αποτέλεσμα να υπάρχει επικοινωνιακή ζημιά, σύγχυση και εκνευρισμός.
Από τον βασικό αρθρογράφο του αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ Γιάννη Πρετεντέρη («Βήμα») μάθαμε ότι εκλογές θα γίνουν, αν γίνουν, μετά τις 7 Ιουλίου για να μην υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και πριν το τέλος του 2020 (όταν εκπνέει το 18μηνο των εκλογών με λίστα). Ο ίδιος γράφει για τη «δύσκολη απόφαση» του Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας, όπως και ο Α. Παπαχελάς, ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δίλημμα το οποίο θα πρέπει να απαντήσει σύντομα.
Επομένως, οι διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος κάθε τόσο αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είναι απλώς χαριτωμένες. Υπάρχουν εισηγήσεις, σκέψεις, συζητήσεις, ακόμη και ημερομηνίες. Κάποιοι προκρίνουν την 26η Ιουλίου, παρόλο που για τους ηλικιωμένους θα είναι δύσκολο να στηθούν στην ουρά για να ψηφίσουν και να μεταβούν στα χωριά τους ή να επιστρέψουν από τα εξοχικά τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Όμως ο Ιούλιος, στο μυαλό κυβερνητικών παραγόντων, είναι προτιμότερος από τον Σεπτέμβριο γιατί:

  • Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Και ο κοινωνικός τους αντίκτυπος θα είναι τεράστιος. Γι αυτό άλλωστε δεν άρχισαν ακόμη. Αλλά από τις Βρυξέλλες η πίεση που ασκείται είναι τεράστια και η σύνδεση που θα γίνει με τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτονόητη.
  • Το φθινόπωρο θα φανεί το βάθος της ύφεσης. Θα μάθουμε πού έχει φτάσει η ανεργία, πόσο έπεσε ο τουρισμός, θα αρθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις που δόθηκαν πάνω στην έξαρση της πανδημίας.
  • Με τη νέα σχολική χρονιά και μετά τα μπάνια του λαού θα προκύψει ανησυχία για ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας, με τους πολίτες να έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την προηγούμενη καραντίνα και τα οικονομικά προβλήματα.
Είναι αλήθεια, όπως γράφουν Παπαχελάς και Πρετεντέρης, ότι ο πρωθυπουργός ακόμη το σκέφτεται. Είναι επίσης αλήθεια ότι έχει μπροστά του μια λύση που μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από το πρόβλημα.

Θ. Καραγιαννίδης / tvxs