ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Δημήτρης Λαμπράκης - Γιώργος Βλάχος: Τύπος και διχασμός

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου, «Βίοι Παράλληλοι», η σειρά της ΕΡΤ2 επιδιώκει, με τη βοήθεια καταξιωμένων ιστορικών και άλλων επιστημόνων, να παρουσιάσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και το σχολιασμό.
Η παράθεση των ιστορικών, αλλά και προσωπικών στοιχείων των..
προσώπων που έχουν επιλεγεί προς διερεύνηση, θα γίνει κατά τρόπο εύληπτο και σαφή και θα ακουσθούν πολλές και ποικίλες απόψεις, με τουλάχιστον δύο αντικρουόμενες ερμηνείες στα κύρια σημεία της αφήγησης.
Αυτή την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στις 12:00 η εκπομπή έχει τίτλο «Δημήτριος Λαμπράκης – Γεώργιος Βλάχος: Τύπος και διχασμός» και αναφέρεται στο διχαστικό κλίμα από το 1915 και επέκεινα, και στο πως ο Τύπος συνέβαλε καθοριστικά στις εξελίξεις, και στο γιατί κάθε εφημερίδα φέρει τη δική της ευθύνη για την όξυνσή του.
Ο Δημήτριος Λαμπράκης ήταν δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων. Υπηρέτησε ως εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1914 προσελήφθη ως δημοσιογράφος στην αθηναική εφημερίδα «Πατρίς», της οποίας αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση. Στις αρχές του 1922, με χρηματοδότηση ηγετικών προσωπικοτήτων του Κόμματος των Φιλελευθέρων, εξέδωσε την εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» που εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της βενιζελικής παράταξης.
Ο Γεώργιος Βλάχος ήταν δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή», που εξέδωσε το 1919 και εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της αντιβενιζελικής παράταξης. Υπήρξε ανέκαθεν φανατικός πολέμιος του Βενιζέλου με το μένος του να κορυφώνεται τη δεκαετία του 1920. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 προσπάθησε να κρατήσει μια συμφιλιωτική στάση αλλά αργότερα, όπως γράφει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συμφιλίωσις πρέπει να επέλθει δια της βίας».
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος), Γιώργος Ρωμαίος (δημοσιογράφος - τέως υπουργός), Νίκος Μπακουνάκης (καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης Παντείου Πανεπιστημίου), Δέσποινα Παπαδημητρίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου), Ιάσων Ζαρίκος (υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου).
Ιδέα σειράς-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.
Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης.
Επιστημονικός σύμβουλος: Ιάσων Ζαρίκος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μωρίς Γκορμεζάνος.
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.
Μουσική: Πέννυ Μπινιάρη.
Αφήγηση: Χρ. Σπανός - Τζ. Παλαιοθόδωρου.
Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης.
Τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.
Μουσική τίτλων: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.
Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.
Εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς.