ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Χάλι μαύρο...

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, που έβγαλα από τις καθημερινές μου συνήθειες το facebook, είπα να δοκιμάσω να ενημερωθώ με τον τρόπο που το κάνει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων( το 50% έως 60% εημερώνεται από την τηλεόραση), μια που την αντίστοιχη από άλλες πηγές (εφημερίδες,..
ιστοσελίδες) την έχω φάει με το κουτάλι.

Βασικό συμπέρασμα, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία (πολλά) χρόνια: εντυπωσιασμός, κιτρινισμός, επιλεγμένες (ανούσιες) αντιπαραθέσεις και καθημερινή παρέλαση υπουργών (ο Αδωνις έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ-πιστεύω ότι θα ξεκόψει, τώρα που θα βάλει τις μπουλντόζες στο Ελληνικό...).
Η προπαγάνδα κάνει θραύση. Ομως, ερωτώμενοι στις σχετικές έρευνες, οι Ελληνες λένε ότι δεν εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης, πρωτίστως την τηλεόραση που (οι ίδιοι δηλώνουν ότι) βλέπουν.
Σκέφτομαι τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει μια καλή δημόσια τηλεόραση, σαν τις καλές ευρωπαϊκές, που είναι πρώτες και σε αξιοπιστία και σε τηλεθέαση. Και μετά κοιτάζω τις τηλεθεάσεις που κάνουν τα δελτία ειδήσεων και οι εκπομπές της ΕΡΤ. Χάλι μαύρο. Το τελευταίο ιδιωτικό κανάλι πιάνει 5% και η ΕΡΤ μεταξύ 2% και 3%.
Θυμάμαι ότι πριν από δυο χρόνια αξιωματούχοι της ΝΔ ξιφουλκούσαν εναντίον της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ (όντως κακής και τότε) με το επιχείρημα "δεν την βλέπει κανείς" (Αντώνης Σαμαράς, 2018). Αλήθεια, σήμερα οι υπέρμαχοι της "αξιοκρατίας" και της "αξιολόγησης", που κυβερνούν και διοικούν, αισθάνονται καλά που ο κολοσσός που λέγεται ΕΡΤ βρίσκεται στον πάτο της τηλεθέασης; Τους αρκεί που τα πάει καλά(πάντα τα πήγαινε) στην προπαγάνδα;
Επιμύθιον: ψάχνουμε αλλού και πάνω απ' όλα φιλτράρουμε επιμελώς ό,τι βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε.

Γιώργος Καρελιάς (fb)