ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Tα Tρίκαλα έγιναν η πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού

Τα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού, επέλεξε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) για να περάσει τα μήνυμά της για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, την 31η Μαΐου.
Παρότι οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα τελευταία χρόνια οι καπνιστές έχουν μειωθεί στη χώρα μας, γεγονός που είναι πιο ξεκάθαρο όσον αφορά τα έφηβα.. αγόρια και λιγότερο τα κορίτσια, οι Ελληνίδες πιθανότατα παραμένουν οι πρώτες σε βαρύτητα καπνίστριες διεθνώς, όπως είχε προκύψει από στοιχεία του ΠΟΥ, στα οποία αναφέρθηκε η Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε.
Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας καπνίζει το 37% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ ανά έτος για τσιγάρα.
«Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού, την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών. Καίριο ρόλο κατέχει και η αλλαγή της στάσης απέναντι στο κάπνισμα όλων των επαγγελματιών της Υγείας με τα Ιατρεία Διακοπής του καπνίσματος τα οποία λειτουργούν σε πολλές δημόσια νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ