ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Η Monsanto «φακέλωνε» δημοσιογράφους και πολιτικούς

O αμερικανικός όμιλος αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto φέρεται ότι φακέλωσε εκατοντάδες δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιστήμονες στην Γαλλία, με βάση τη στάση που τηρούσαν απέναντι στα ζιζανιοκτόνα –και ιδίως την θέση τους για τνη γλυφοσάτη– χρησιμοποιώντας κάποιες φορές ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Την υπόθεση αυτή αποκάλυψε..
το τηλεοπτικό κανάλι France 2 που κατάφερε να λάβει "εμπιστευτικά" ενημερωτικά αρχεία τα οποία φέρουν την υπογραφή εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνεργάζονταν με τη Monsanto. Θυμίζουμε ότι από πέρσι, ο όμιλος εξαγοράστηκε από τη Bayer και πλέον είναι θυγατρική του γερμανικού κολοσσού.
Η γλυφοσάτη θεωρείται "πιθανώς καρκινογόνα" ουσία από το 2015, από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, την υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κυκλοφορεί στο εμπόριο με διάφορες ονομασίες, όμως η γνωστότερη είναι το Roundup της Monsanto.

 «Βαθμολογίες»


Σε ένα πρώτο έγγραφο που χρονολογείται από το 2016, το οποίο φέρει το λογότυπο της Monsanto και του γαλλικού διαφημιστικού ομίλου Publicis, αναφέρονται οι κυριότεροι "πρωταγωνιστές" της δημόσιας αντιπαράθεσης για τα ζιζανιοκτόνα στη Γαλλία, ανάλογα με την επιρροή του καθενός. Ο γενικός διευθυντής της Publicis υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές συλλέχθηκαν "αποκλειστικά στη βάση των δημόσιων δεδομένων". Όμως μια δεύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η Fleishman Hillard, φέρεται να συνέταξε, την ίδια χρονιά, μια άλλη αναφορά που περιλαμβάνει τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα περίπου 200 προσώπων.
Ο καθένας από τους "πρωταγωνιστές" αυτούς βαθμολογείται (από το 0 μέχρι το 5) για τη στάση του απέναντι σε διάφορα θέματα: από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μέχρι τα ζιζανιοκτόνα.

Τέσσερις ομάδες

Σε ένα άλλο έγγραφο, ένας πίνακας παρουσιάζει τους 74 "πρωταρχικούς στόχους", χωρισμένους σε τέσσερις ομάδες: τους "συμμάχους", τους "πιθανούς συμμάχους προς στρατολόγηση", εκείνους που θα πρέπει να "εκπαιδευτούν" και τέλος, στους "υπό παρακολούθηση". Με βάση αυτή τη λίστα συντάχθηκε και ένα σχέδιο δράσης για τον κάθε στόχο, όπου αναφέρονται τα χόμπι των "στόχων" και, για τους "συμμάχους", προτάσεις για αναρτήσεις στο Twitter
"Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν στοχευμένες στρατηγικές για τον αφανισμό των ισχυρών φωνών", σχολίασε η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία βρισκόταν στην κατηγορία των "υπό παρακολούθηση" προσώπων. Η Ρουαγιάλ είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της γλυφοσάτης.

Δικαστική έρευνα

Όπως έγινε γνωστό, οι γαλλικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για αυτό το παράνομο "φακέλωμα" για λογαριασμό της Monsanto. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την καταγγελία που έκανε η εφημερίδα Le Monde και ο δημοσιογράφος Στεφάν Φουκάρ, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στις λίστες. Ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας, Φρανσουά Σεν-Πιέρ τόνισε ότι "η Monde δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια πολυεθνική φακελώνει τους δημοσιογράφους με βάση τις έρευνες που κάνουν για αυτή, κάτι που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε οι υπηρεσίες της αστυνομίας, είναι παράνομο".

 Οι λίστες

Στις "λίστες" αυτές περιλαμβάνονταν επίσης τέσσερις δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ η γενική διευθύντρια του Radio France, Σιμπίλ Βέιγ, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει και αυτή στη δικαιοσύνη.
Η εφημερίδα Le Parisien, από την πλευρά της, θα καταγγείλει την υπόθεση στο CNIL, τον δημόσιο οργανισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πάντως, τόνισε ότι η Monsanto "μάλλον δεν είναι η μοναδική" εταιρεία που πράττει κατ' αυτόν τον τρόπο. "Αντί απλώς να σκανδαλιζόμαστε, πρέπει με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη να ξεκαθαρίσουμε αυτό το σύστημα του λόμπινγκ", είπε στο France Info, προσθέτοντας ότι η ίδια θα προτιμούσε μια "θεσμική παρέμβαση" και όχι μια ατομική προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πιστεύοντας ότι είναι "πιο ισχυρά από τα κράτη", είναι "έτοιμα για όπλα", σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Φρανσουά ντε Ρουζί, που τόνισε ότι "δεν τον εξέπληξε" η αποκάλυψη. Πλέον "ο οικονομικός πόλεμος διεξάγεται επίσης στο πεδίο του περιβάλλοντος", είπε.