ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Ξανά οφσάιντ είστε, ΕΠΟ και κύριε υφυπουργέ...

Καίτοι η Ελλάδα γεωγραφικά ανήκει στην Ευρώπη και οικονομικοπολιτικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ποδοσφαιρικά υπάγεται ακόμη στην… Αφρική ως η βορειότερη χώρα της.
Αν ερωτηθείτε, πόσο εύκολα μπορείτε να βρείτε μια χώρα που εδώ και χρόνια δεν έχει… Σούπερ Καπ; Μην ψάχνετε, όλα τα πρωταθλήματα, πρώτης αλλά και δεύτερης διαλογής… έχουν. Έναν αγώνα γιορτή, που «ανοίγει» τη νέα σεζόν. Στο Ελλαδιστάν όμως, όχι. Ένα ματς που θα μπορούσε να φέρει καλά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και της χορηγίες, μεταξύ άλλων, σε ΕΠΟ και Super League.
Καλώς ή κακώς (καλώς κατ’ εμέ) τα τελευταία χρόνια ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει αναλάβει πρωτοβουλίες. Το περσινό «μπάσιμο» της ΕΡΤ στα τηλεοπτικά με την απόκτηση των δικαιωμάτων επτά ΠΑΕ, οι οποίες ναι μεν δεν θα έβρισκαν αλλού τόσα χρήματα αλλά παράλληλα… προσέφεραν στη δημόσια τηλεόραση υψηλή τηλεθέαση, ήταν μια δυναμική κίνηση της πολιτείας. Και, ορθώς, υποχρέωσε τους συλλόγους, σε όρο στο συμβόλαιο, να δεχθούν την περιβόητη αναδιάρθρωση για την επόμενη σεζόν. Την προσεχή.
Πόσα χρόνια μιλάμε και λέμε ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση; Πολλά. Ε, γίνεται, μπήκε… στις ράγες. Με μια «ενδιάμεση» κατηγορία, με πολλές αλλαγές κλπ.

Ωστόσο στο όλο θέμα υπάρχουν δύο blind sports.
Πρώτον, ότι στην από πέρυσι υπογεγραμμένη συμφωνία, δεν αναφέρεται ο τρόπος διεξαγωγής της Super League 1 των 14 ομάδων. Προφανώς μιλάμε για play offs αλλά… με πόσες και ποιες; Με τα «προφανώς» δουλειά δεν γίνεται.
Δεύτερον, ως έγραψα και στο προηγούμενο MediaLab, η προκήρυξη υποχρεώνει τις ομάδες να συνάψουν συμβόλαιο που θα ορίσει η εκάστοτε διοργανώτρια του πρωταθλήματος… με την ΕΡΤ. Κι αν μια εμπορική ομάδα, φερ’ ειπείν ο Ηρακλής, βρει καλύτερο συμβόλαιο; Όχι, δεν έχει το δικαίωμα.
Και, τρίτο… οφσάιντ από πλευράς υπουργού και πολιτείας γενικότερα, ο προσεχής τελικός Κυπέλλου που ορίστηκε στο ΟΑΚΑ (γιατί;) και… κεκλεισμένων των θυρών, άντε με λιγοστά άτομα. Είναι ή δεν είναι έμμεση (σ.σ. και άμεση, μη σας πω) παραδοχή της πολιτείας, της ΕΠΟ και της αστυνομίας ότι είναι ανίκανοί να διοργανώσουν έναν αγώνα που αποτελεί γιορτή σε κάθε άλλη χώρα;
Για το αν ο ΠΑΟΚ (και κάθε ομάδα της Θεσσαλονίκης) έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για τον ορισμό της έδρας, έγραψα σχετικό άρθρο: το 88,75% των τελικών στην ιστορία των τελικών Κυπέλλων του έχει διεξαχθεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής! Τεράστιο ποσοστό. Αφού λοιπόν, βλακωδώς κατ’ εμέ, ΕΠΟ και πολιτεία προσανατολίζονται σε άδειο ή με προσκλήσεις γήπεδο από κόσμο, γιατί… ΟΑΚΑ; Μέχρι και στο… Καραϊσκάκη θα μπορούσαν να στείλουν τον τελικό, ή στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Τούμπα, στην Ξάνθη… παντού.

Προς τι όλα αυτά; Υπό τον φόβο, λέει, των επεισοδίων. Εξ όσων θυμάμαι, Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης συνδέονται όχι μόνο από την ποντιακή τους καταγωγή αλλά, γενικώς, έχουν καλές σχέσεις. Ή είχαν, δεν γνωρίζω, δεν με αφορά.
Μια κοινή τους πρωτοβουλία, ένα τηλέφωνο 5 λεπτών είναι η υπόθεση και ο τελικός μπορεί να γίνει σε ένα γεμάτο γήπεδο. Και μετά ξύπνησα…
Ας τα θυμούνται αυτά, άπαντες, όταν ξεκινήσει ο επόμενος διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου και απαιτήσουν πολλά χρήματα από την ΕΠΟ.

Νίκος Μποζιονέλος /digitaltvinfo.gr