ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Κράτος - Εκκλησία: δημοσιογραφική έρευνα στην ΕΡΤ Report

Μία ενδελεχή έρευνα για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα στην εκπομπή «ΕΡΤ Report», που μεταδίδεται την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1.
Από την ταυτόχρονη ίδρυσή τους, το ελληνικό κράτος και η Ελλαδική Εκκλησία συμπορεύονται στη βάση ιστορικών, οικονομικών και.. πολιτισμικών δεσμών. Η ομάδα της εκπομπής ανατρέχει στις μεταξύ τους σχέσεις και το πολιτικό στίγμα τους, ενώ ανιχνεύει τη συγκυρία και τις βαθύτερες αιτίες που άφησαν μετέωρη την πρόσφατη απόπειρα συμφωνίας.
Με άξονες τη σύνδεση της εκκλησιαστικής περιουσίας με τη μισθοδοσία του κλήρου, το ιδιοκτησιακό ζήτημα και το μάθημα των Θρησκευτικών, η Εμμανουέλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα αναζητούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα σε συνταγματικό, νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε κράτος και Εκκλησία να συνεργάζονται διατηρώντας διακριτούς ρόλους.
Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θόδωρος Παπαγεωργίου, ο ερευνητής Σωτήρης Μητραλέξης, ο θεολόγος Βασίλης Ξυδιάς και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Λουδάρος, καταθέτουν απόψεις και προτάσεις για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Μάχη Νικολάρα.
Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος.