ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Αφήστε τον κόσμο να πίνει, να τρώει κρέας και να καπνίζει

Τι είπε η νορβηγίδα υπουργός Υγείας

«Η βασική μου θέση στο θέμα της δημόσιας υγείας είναι πολύ απλή. Δεν σκοπεύω να γίνω "αστυνομία ήθους", ούτε πρόκειται να λέω στον κόσμο πώς να ζήσει τη ζωή του. Σκοπεύω όμως να βοηθάω τους ανθρώπους να ενημερώνονται σωστά για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους. Πρέπει..
ο κόσμος να μπορεί να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και να τρώει όσο κόκκινο κρέας θέλει. Οι Αρχές πρέπει να προσφέρουν ενημέρωση, αλλά οι άνθρωποι λίγο-πολύ γνωρίζουν τι είναι υγιεινό και τι όχι, έτσι πιστεύω».
Τα παραπάνω είπε η νεοδιορισθείσα υπουργός Υγείας της Νορβηγίας Σιλβί Λιστχάουγκ, μέλος του δεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος της Προόδου (FrP), και προκάλεσε αντιδράσεις με πολλούς επικριτές της να κάνουν λόγο για λαϊκισμό.
Η Σιλβί Λιστχάουγκ, μια πολιτικός που είναι γνωστή για τις αντιμεταναστευτικές της θέσεις, διορίστηκε νέα υπουργός Υγείας της Νορβηγίας την περασμένη Παρασκευή, σχεδόν έναν χρόνο αφότου παραιτήθηκε από τη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, μετά τη δημοσίευση ενός προσβλητικού μηνύματός της στο Facebook.
Η κυρία Λιστχάουγκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους καπνιστές, πολλοί εκ των οποίων όπως είπε αισθάνονται «παρίες» λόγω των αντικαπνιστικών κανονισμών σε πολλά κράτη. «Νομίζω ότι πολλοί καπνιστές νιώθουν παρίες. Σχεδόν αισθάνονται ότι πρέπει να κρύβονται και νομίζω ότι αυτό είναι ανόητο. Παρόλο που το κάπνισμα είναι μια κακή και επιβλαβής συνήθεια, οι ενήλικοι άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους τι θέλουν να κάνουν. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε εμείς, ως κυβέρνηση, είναι να παρέχουμε ενημέρωση έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν συνειδητές επιλογές. Γι' αυτό πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική για το κάπνισμα που θα αποτρέπει τους νέους ανθρώπους από το να το ξεκινήσουν και ίσως ενθαρρύνει περισσότερους ενήλικους να το κόψουν».
Η νέα υπουργός Υγείας είναι και η ίδια καπνίστρια, αν και τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει τη συνήθεια και καπνίζει μόνο σε κοινωνικές περιστάσεις.