ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Και όμως ο ΕΔΟΕΑΠ αφορά και την περιφέρεια

Με αφορμή την εξαγγελία της λήψης μέτρων για την ενίσχυση του Τύπου, ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (oι εκδότες δηλαδή) εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ, εστιάζοντας στην εισφορά 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι ο Οργανισμός «ουδέποτε αφορούσε τον επαρχιακό Τύπο»..
O ΕΔΟΕΑΠ με ανακοινωσή του απαντά και αναφέρει:
Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) αγνοεί ότι με το Ν. 4498/2017 όλοι οι εργαζόμενοι -πανελλαδικά και ανεξαρτήτως ειδικότητας-, ασφαλίζονται πλέον στον ΕΔΟΕΑΠ. Μοναδική εξαίρεση οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών εφημερίδων που ασφαλίζονται στα ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ, τα οποία ωστόσο λαμβάνουν αναλογία από το 2%.
Οι ιδιοκτήτες της περιφέρειας (ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ, ΕΔΙΠΤ) θέλουν για άλλη μία φορά «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Διεκδικούν, δηλαδή, μόνον προνόμια για τις εφημερίδες τους και εγείρουν εκ νέου θέμα κατάργησης της εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και της υποχρεωτικής υπαγωγής όλου του προσωπικού στον Οργανισμό, τορπιλίζοντας την ασφαλιστική ενοποίηση του κλάδου.
Ο ΕΔΟΕΑΠ υπενθυμίζει ότι τα μέτρα στήριξης του Τύπου είναι αποτέλεσμα πολύχρονων διεργασιών και προσπαθειών που κατέβαλαν τόσο ο Οργανισμός, όσο και η ΕΣΗΕΑ με την ΠΟΕΣΥ, καθώς και η ΕΣΗΕΜΘ, η ΕΣΗΕΘΣτΕ, η ΕΣΗΕΠΗΝ, η ΕΣΠΗΤ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΠΗΕΘ και οι άλλες Ενώσεις του χώρου της Ενημέρωσης· με συνεχείς διαβουλεύσεις και πίεση προς τους κυβερνώντες, με γνώμονα πάντοτε την αρωγή του Τύπου πανελλαδικά και όχι μόνον των εντύπων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτονόητον είναι ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στην ενίσχυση Μέσων που δεν είναι συνεπή στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ενίοτε δε και αποδοχών.
Ο ΕΔΟΕΑΠ διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί τάχα μη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης εκ μέρους του των ασφαλισμένων εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, αφού διαθέτει συνεργασία με παρόχους υγείας πανελλαδικά (Affidea, Βιοϊατρική) για τις εργαστηριακές-διαγνωστικές και ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα είναι συμβεβλημένος με όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
Εργοδότες-μέλη ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ, ΕΔΙΠΤ δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, με άμεσο κίνδυνο τη μη ασφαλιστική τους κάλυψη. Γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές.
Και μία διόρθωση: ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ, ΕΔΙΠΤ ισχυρίζονται ότι «ουδέποτε εισέπρατταν και απέδιδαν Αγγελιόσημο». Η κατανομή Αγγελιοσήμου τούς διαψεύδει πανηγυρικά. Το εισέπρατταν επί δεκαετίες, αλλά δεν το απέδιδαν. Τουλάχιστον επί του συνόλου του…