ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Απεβίωσε η συγγραφέας Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν

Η αμερικανίδα λογοτέχνιδα Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία θεωρείτο μια εκ των σημαντικότερων συγγραφέων έργων επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο,
Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών η  αμερικανίδα λογοτέχνιδα Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία θεωρείτο μια εκ των σημαντικότερων συγγραφέων έργων επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο. Τον θάνατό της γνωστοποίησε η οικογένειά της μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.
Πολυγραφότατη, η Λε Γκεν είχε δημοσιεύσει συλλογές διηγημάτων, ποίηση και..
παιδική λογοτεχνία, αλλά ήταν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έγραψε αυτά που την έκαναν διάσημη και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.
Ο αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ απέτισε φόρο τιμής μέσω Twitter σε μια λογοτέχνιδα που κατατάσσει μεταξύ «των σπουδαιότερων»: κατά την άποψή του, η Λε Γκεν «δεν ήταν απλώς μια συγγραφέας (έργων) επιστημονικής φαντασίας», αλλά μια εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας.
Γεννημένη στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας την 21η Οκτωβρίου 1929, η Λε Γκεν ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για την επιστημονική φαντασία, αλλά αποφάσισε να πάψει να ασχολείται στην εφηβεία της, αφού θεώρησε το είδος υπερβολικά ανδροκρατικό και γεμάτο στερεότυπα.
Σπούδασε ανθρωπολογία, όπως και ο πατέρας της Άλφρεντ Λούις Κρούμπερ, εθνολόγος γνωστός για τη δουλειά του όσον αφορά τους Αμερινδιάνους. Μετά τις σπουδές της στο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, και στο Παρίσι, όπου θα συναντούσε τον σύζυγό της, τον γάλλο ιστορικό Σαρλ Λε Γκεν, άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με τη συγγραφή.
Αποφάσισε να επιστρέψει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύθηκε το βιβλίο της Το αριστερό χέρι του σκότους, που έγινε πολύ γρήγορα κλασσικό μεταξύ των οπαδών του λογοτεχνικού αυτού είδους και άνοιξε την πόρτα για να γνωρίσει τεράστια επιτυχία.
Συνολικά έγραψε είκοσι μυθιστορήματα που εξερευνούν την ανθρώπινη φύση, τοποθετώντας τον άνθρωπο σε διαφορετικές καταστάσεις και σε διάφορα σύμπαντα. Στη σειρά μυθιστορημάτων της για το «Έπος της Γαιοθάλασσας», που άρχισε να δημοσιεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ?60, ένας μαθητευόμενος μάγος μάχεται εναντίον των δυνάμεων του κακού -κάτι που θα έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα κι ένας άλλος μυθιστορηματικός ήρωας, κάποιος Χάρι Πότερ.
Όλη της τη ζωή η Λε Γκεν επέμενε να λέει πως η επιστημονική φαντασία πρέπει να πάψει να θεωρείται ήσσον λογοτεχνικό είδος.
Τα τελευταία χρόνια, το όνομά της είχε αναφερθεί αρκετές φορές στις συζητήσεις για τις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η Λε Γκεν ήταν εξάλλου γνωστή για την πολιτική της στράτευση στην αμερικανική αριστερά.
Τον Φεβρουάριο του 2017, σε μια επιστολή της στην εφημερίδα The Oregonian, η Λε Γκεν απέρριπτε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα «εναλλακτικά γεγονότα», τον νεολογισμό που χρησιμοποίησε η Κελιάν Κόνγουεϊ, συνεργάτιδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και την επιστημονική φαντασία.
«Εμείς, οι συγγραφείς έργων φαντασίας, εφευρίσκουμε πράγματα», έγραφε η Λε Γκεν. «Μπορεί να το αποκαλούμε αυτό εναλλακτική ιστορία, ή εναλλακτικά σύμπαντα, αλλά δεν διατεινόμαστε ότι τα αποκυήματα της φαντασίας μας είναι "εναλλακτικά γεγονότα"», σημείωνε. Εξηγούσε ότι ο Ήλιος ανατέλλει από την ανατολή κι αυτό είναι γεγονός, και μπορεί να γράψει κανείς σε ένα έργο φαντασίας ότι ανατέλλει από τη δύση, αλλά δεν μπορεί κατόπιν να διατείνεται πως αυτό είναι «γεγονός», «εναλλακτικό» ή όχι.
«Η δοκιμασία ενός γεγονότος είναι ακριβώς πως είναι αυτό και μόνο, δεν υπάρχει καμιά "εναλλακτική" εκδοχή του», πρόσθετε. - πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ