ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Απόφαση για αναβάθμιση του διαλόγου

Στην εντατικοποίηση των συζητήσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ και στην αναβάθμιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός. «Ρεαλισμό και σύνθετη ονομασία erga omnes» ζήτησε ο Τσίπρας, «κοινά αποδεκτή λύση και από τους δύο» ο Ζάεφ, ενώ αλλάζουν τα ονόματα σε.. αεροδρόμιο και δρόμους της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες. Οι δυο τους συνομίλησαν για περίπου δύο ώρες, ενώ στη συνέχεια στη συζήτηση προστέθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις διαφωνίες μας με ρεαλισμό και αμοιβαίο σεβασμό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ζόραν Ζάεφ.
«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» συμπλήρωσε για να προσθέσει: «Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα κι εγώ είμαι διατεθειμένος διαδικασίες που είχε αναστείλει και η δική μου κυβέρνηση να τις προωθήσω» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ υπογράμμισε: «Προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των θεμάτων. Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσαμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στα πλαίσια του ΟΗΕ».
«Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών εδώ και επτά χρόνια και ανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι πρέπει «να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. Μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε ευημερία σε όλα τα Βαλκάνια»
Επισήμανε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν «αίσθηση ευθύνης για να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα 25 ετών. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση στο όνομα για την ένταξή μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».
Στη συνέχεια ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι «η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές» και ανακοίνωσε ότι «για να δείξουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και στους δρόμους».
«Δεν έχουμε αλυτρωτικές θέσεις εις βάρος του γείτονά μας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Καταλήγοντας είπε: «Αυξάνουμε το επίπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

- από το efsyn.gr