ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ο ορισμός της ανευθυνότητας και του καιροσκοπισμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρθηκε πλέον ολοκληρωτικά στην ακραία εθνικιστική γραμμή για το μακεδονικό. Απορρίπτει τη λύση της σύνθετης ονομασίας, αυτή που υποτίθεται ήταν η επίσημη γραμμή της Ελλάδας και του κόμματός του από το 2000 και καλύπτει πολιτικά τις ακροδεξιές εκδηλώσεις και υστερίες. Καταρρίπτεται έτσι εντελώς ο μύθος του κεντρώου – φιλελεύθερου ηγέτη που αντιπαλεύεται τον λαϊκισμό και προωθεί ορθολογικές και μετριοπαθείς θέσεις.
Η μισή αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ που με τόσο κόπο πάσχισαν να στήσουν..
τα προηγούμενα χρόνια πάει περίπατο. Η κριτική στους ψεκασμένους ΑΝΕΛ με τις ακραίες θέσεις τώρα τους επιστρέφει αυτούσια. Η καταγγελία του εθνολαϊκισμού τον οποίο απέδιδαν μονομερώς στην κυβέρνηση, γυρίζει να τους στοιχειώσει. Το ίδιο και οι αποδοκιμασίες της ακράιας πόλωσης που χρέωναν μονίμως στους αντιπάλους τους.
Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ υποστηρίζουν μία παραδειγματική εθνολαϊκιστική έξαρση που πολώνει την κοινωνία πάνω σε ένα ανύπαρκτο επίδικο και δηλητηριάζει το πολιτικό σκηνικό, ενώ υπονομεύει τη διεθνή θέση του ελληνικού κράτους. Ο ορισμός της ανευθυνότητας δηλαδή, του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού σύμφωνα με τα δικά τους λόγια μέχρι πρότινος.
Αυτή η γραμμή μπορεί να καθησυχάζει τους ακραίους και τη "λαϊκή" πτέρυγα της ΝΔ, κινδυνεύει όμως να αποδειχτεί μοιραία για τις κυβερνητικές ελπίδες της. Σπάει τη συμμαχία με τον χώρο του κέντρου, αυτή που βοήθησε τον Μητσοτάκη να γίνει πρόεδρος του κόμματος και επιστρέφει τη ΝΔ στα όρια της λαϊκής, θρησκόληπτης δεξιάς. Μέχρι και ο Μαρατζίδης βγήκε να αποδοκιμάσει δημόσια τη στάση του Μητσοτάκη στο μακεδονικό (δείτε ΕΔΩ).
Την ίδια στιγμή η ΝΔ δεν πρόκειται να κερδίσει ιδιαίτερα από ένα ενδεχόμενο ακροδεξιό ρεύμα. Η ΝΔ παραμένει απαξιωμένη ως μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος ενώ υπάρχουν πολλοί διεκδικητές αυτού του χώρου – παλιοί και νέοι. Κάτι ανάλογο επιχείρησε και ο Σαμαράς όταν έστρεψε τη ΝΔ προς τα ακροδεξιά ενώ εφάρμοζε το μνημόνιο και παραλίγο να χάσει την ηγεμονία στη δεξιά πολυκατοικία από τη Χρυσή Αυγή. Ο δεξιός κόσμος, ιονισμένος από τις εθνικιστικές κραυγές είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξει κάτι νέο και άφθαρτο παρά τη συστημική ΝΔ με το αμαρτωλό παρελθόν. Πόσω μάλλον που ο Κυριάκος δεν έχει ακριβώς το προφίλ του εθνικού ηγέτη, όσο και αν το προσπαθεί.
- από το facebook του Δημήτρη Τσίρκα