ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Το «κάλεσμα» της Μαρίας Σπυράκη και η δεοντολογία

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη των εφημερίδων, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, στον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι η κρίση του Τύπου στην Ελλάδα είναι βαθιά διαρθρωτική και πολυεπίπεδη.
Μίλησε για την ανάγκη ενός ταμείου στήριξης του Τύπου, ενώ έδωσε τα παραδείγματα χωρών όπως η Φινλανδία, που διατηρεί μειωμένο ΦΠΑ στη διανομή του Τύπου, η Γαλλία, η οποία με άμεσα κρατικά βοηθήματα στηρίζει το ταμείο για τον Τύπο, με..
απαλλαγές φόρου και έμμεσες επιδοτήσεις για την υποστήριξη στην ψηφιακή ανάπτυξη κ.ά. Όπως σημείωσε η Σπυράκη, διαρκής στήριξη του Τύπου υπάρχει στο Βέλγιο, αλλά και στην Ιταλία, όπου ενισχύεται ένα ταμείο πλουραλισμού της ενημέρωσης μέσω των δημοσίων επενδύσεων. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάλεσε τους δημοσιογράφους να εμπλακούν σε ρεπορτάζ ουσίας, μιλώντας για μετάβαση του Τύπου στη νέα εποχή, διατηρώντας ωστόσο τη δεοντολογία. Τα στοιχεία καταστροφής του Τύπου τα τελευταία χρόνια πρέπει να λειτουργήσουν διδακτικά για να πάμε παρακάτω, τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό της.

 Ν. Ξυδάκης: Να κάνουμε την αυτοκριτική μας

Αυτό που ονομάζουμε κρίση του Τύπου στην Ελλάδα κορυφώνεται με την ιστορική περιπέτεια της χώρας από το 2010, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, στον χαιρετισμό του χθες στην διημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης. Ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο για μία διεθνή κρίση στον Τύπο, η οποία στην Ελλάδα σημειώνει ιδιομορφίες με το τρίγωνο της διαπλοκής, ενώ υποστήριξε ότι και οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική. Όπως υπογράμμισε, η ερήμωση του επαγγέλματος πρέπει να αντιμετωπιστεί με βαθιές πολιτικές τομές, και πρόσθεσε ότι η δημοσιογραφία όπως και η κοινωνία αλλάζει και έχουμε καθήκον ως δημοσιογράφοι να ξαναδώσουμε τη δημοκρατία ως θεμέλιο στην κοινωνία και να μην την αφήσουμε σε χέρια ολιγαρχών και εγκληματιών, οι οποίοι διεκδικούν πολιτική σκέψη και ήθος.

 Π. Χρηστίδης: ανεργία, αδήλωτη
 εργασία, κατρακύλα στους μισθούς 

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η κρίση του Τύπου σημαίνει και κρίση της Δημοκρατίας. Οι αριθμοί στις κυκλοφορίες των εφημερίδων μιλούν μία εκκωφαντική αλήθεια, με μεγάλη ανεργία, με αδήλωτη εργασία, με κατρακύλα στους μισθους κ.λπ., παρατήρησε. Και ο κ. Χρηστίδης μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον χώρο, με πρωτοβουλίες που θα καλλιεργήσουν την αγάπη για το διάβασμα στην κοινωνία, με μέτρα στήριξης του Τύπου, λέγοντας ότι οι ιδέες που ακούστηκαν είναι ενδιαφέρουσες και το κόμμα του θα κληθεί να συμβάλει όπου μπορεί.

 Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου: Οι δημοσιογράφοι πρέπει 
να υπερασπιστούν τα δικά τους δικαιώματα και όχι των εκδοτών

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, έκανε λόγο, και εκείνη, για την όξυνση των προβλημάτων στον Τύπο, η οποία έχει να κάνει με το καπιταλιστικό σύστημα και τη σχέση του λαού απέναντι στην ενημέρωση, τη στιγμή που τα εισοδήματά του έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως σημείωσε, όσο οι εφημερίδες λειτουργούν με τη λογική επιχειρήσεων στον καπιταλισμό δεν υπάρχει ενημέρωση και ουσία της είδησης, και το ίδιο συμβαίνει και στην ψηφιακή εποχή, η οποία έρχεται. Η αναδιανομή της πίτας στον εκδοτικό χώρο αφήνει για άλλη μία φορά απροστάτευτους τους εργαζόμενους, τόνισε η κ. Παναγιωτακοπούλου. Η κρίση και πάλι ωφέλησε τους επιχειρηματίες, με αύξηση των εισφορών στους εργαζόμενους και μείωση στους εργοδότες για την αύξηση των κερδών τους, με συγκέντρωση της αγοράς, με το παράδειγμα του ΕΔΟΕΑΠ κ.λπ., πρόσθεσε. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να υπερασπιστούν τα δικά τους δικαιώματα και όχι των εκδοτών, κατέληξε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

 Δ. Τσιόδρας: Χρειάζονται άμεσα
 μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, επανέλαβε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, ειδικά σήμερα με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Οι εφημερίδες πρέπει να στηριχθούν, συμπλήρωσε, γιατί εγγυώνται τον πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία, τη στιγμή που στην Ελλάδα μικρό μέρος τού κοινού πιστεύει ότι στη χώρα υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση. Ωστόσο, επισήμανε ότι και οι δημοσιογράφοι πρέπει να βελτιώσουν τη δουλειά τους για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του επαγγέλματος. Τέλος, και ο κ. Τσιόρδας έκανε αναφορά στα ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Τύπου που έχει λάβει η Γαλλία, κάτι που πρέπει να συζητήσει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα για τη στήριξη του κλάδου και των θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ πρέπει να είναι ουσιαστικός για την τήρηση των κανόνων.

πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ