ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Συμφωνικό ροκ, εμπνευσμένο από τους ΑΒΒΑ και τους Queen

«Mamma mia», «Ηoney Honey», «The show must go on» και άλλες μελωδίες των ABBA και των Queen παρουσίασαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία της ΕΡΤ (Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Κτιστάκης) και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου» (Μουσική διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου), σε μια συναυλία-έκπληξη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ).
Μια μεγάλη γιορτή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 160 μουσικοί και χορωδοί, οι οποίοι ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια των δύο διάσημων συγκροτημάτων με συμφωνικό και χορωδιακό ήχο.
Η συναυλία, που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017, στις 19:00, αποτελεί.. συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του ΜΜΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες», την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου είχε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Το πρόγραμμα αρχίζει με τη σύνθεση «Symphonic Abba, έργο 2» του ενορχηστρωτή και μαέστρου Αλέξιου Πρίφτη, η οποία βασίζεται σε 18 τραγούδια του θρυλικού ποπ συγκροτήματος από τη Σουηδία. Διαιρείται σε τέσσερα μέρη μέσα στα οποία αναπτύσσονται συμφωνικές μελωδίες που προέρχονται από τα δημοφιλή τραγούδια «Voulez-vous», «Take a chance on me», «Mamma mia» κ.ά.
Όπως γράφει ο δημιουργός του έργου, τα μελωδικά τους στοιχεία, άμεσα αναγνωρίσιμα, αποδεικνύουν ότι το συμφωνικό ροκ αλλά και η ποπ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια δημιουργική μίξη του κλασικού και του ροκ ιδιώματος που «παραπέμπει ευθέως στις ρίζες της λόγιας μουσικής», ενώ κάθε φορά σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο ο εκάστοτε ενορχηστρωτής χειρίζεται τα διάφορα όργανα και αποδίδει ό,τι υπαγορεύει η αυθεντική μουσική παράδοση.
Στο δεύτερο μέρος ακούγεται το έργο «The Queen Symphony», που φέρνει τη σφραγίδα του Βρετανού συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας και μουσικού παραγωγού Tolga Kashif (Τόλγκα Κασίφ). Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 2002 από τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα και στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Γράφτηκε το 2000. Είναι εμπνευσμένο από 15 γνωστά τραγούδια του μυθικού βρετανικού συγκροτήματος με την καταλυτική παρουσία του Freddie Mercury. Μελωδίες, όπως το «We will rock you» και το «We are the champions», εντάσσονται σε μια μεγάλη επιβλητική συμφωνική φόρμα με έξι μέρη, ενώ η ορχήστρα και η χορωδία δίνουν διαφορετική διάσταση στις μεγάλες επιτυχίες των Queen. Η τονικότητα του έργου είναι ποικίλη και βασίζεται ως επί το πλείστον στη δυτική κλασική παράδοση, αφομοιώνοντας επιρροές του συνθέτη από τη μεσαιωνική και τη ρομαντική μουσική, καθώς και από την όπερα.