ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Δημιουργία Παρατηρητηρίου συνθηκών εργασίας στα ΜΜΕ...

...με στόχο την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών

Ολοένα και περισσότερο γίνονται αντιληπτά φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τείνουν να αποτελέσουν μια «νέα πραγματικότητα» στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Συχνά-πυκνά οι αυθαιρεσίες αυτές δεν αντιμετωπίζονται ούτε με προσφυγή στα συνδικαλιστικά σωματεία, ούτε με προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, ενώ πληθώρα αντεργατικών νόμων αποτελεί τροχοπέδη για την προσφυγή των μελών ενός Σωματείου στη δικαιοσύνη.
Προς αντιμετώπιση του προβλήματος, που δεν δύναται να αντιμετωπιστεί εξ ολοκλήρου από τα.. Σωματεία των εργαζομένων, οι σύνεδροι του 8ου Τακτικού Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ πρότειναν τη δημιουργία Εργασιακού Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στα ΜΜΕ και τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης που θα υποβάλλεται προς το ΔΣ της Ομοσπονδίας
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:
1. Δημιουργία τράπεζας δεδομένων για να αποτυπωθεί το σύνολο των αυθαιρεσιών αυτών, που ανάλογα με την περίπτωση, άλλοτε στόχος είναι η μείωση της επαγγελματικής υπόστασης του δημοσιογράφου και άλλοτε η παρεμπόδιση του έργου τους.
2. Σύνταξη ετήσιας έκθεσης από το Εργασιακό Παρατηρητήριο για όλα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο. Η έκθεση να αποστέλλεται και στη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, ζητώντας στήριξη και αρωγή για την ανάσχεση της φαλκίδευσης του ρόλου των δημοσιογράφων.
3. Η σύνταξη της έκθεσης θα μπορεί να περιλαμβάνει και επώνυμες καταγγελίες μελών των Σωματείων των Ενώσεων, πλην όμως θα προστατεύεται το απόρρητο της ταυτότητας όσων προβαίνουν σε καταγγελία και θα αναφέρεται το γενικό πλαίσιο της καταγγελίας.
4. Η ετήσια έκθεση με την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών να δίνεται στην δημοσιότητα σε ειδική Συνέντευξη Τύπου για να ενημερώνεται το κοινό για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ.
Την εποπτεία για την λειτουργία του οργάνου να έχει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.