ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Παρέμβαση στον όμιλο του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου

Σε παρέμβαση στις «Αττικές εκδόσεις» του επιχειρηματία Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, με αφορμή τις γενικευμένες απολύσεις το τελευταίου μήνα, προχώρησε η Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ (Κατάληψη ΕΣΗΕΑ). Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν:"Την περασμένη Παρασκευή (22/12) η συνέλευσή μας, πραγματοποίησε παρέμβαση στις «Αττικές εκδόσεις» του επιχειρηματία Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, με αφορμή τις γενικευμένες απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο μήνα. Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να σταθούμε εμπράκτως αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που.. αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία των απολύσεων. Και, επιπλέον, επειδή τα σωματεία του κλάδου μας -κατ’ αντιστοιχία με τα σωματεία του ξεπουλημένου στα αφεντικά συνδικαλισμού- είναι εντελώς απόντα και ανίκανα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αφήνοντάς τους παντελώς απροστάτευτους απέναντι στις βάρβαρες τακτικές του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, την ίδια στιγμή που αναγκάζονται, εξαιτίας των πρόσφατων απολύσεων, να εργάζονται με υπερεντατικούς ρυθμούς.
Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στον Δεκέμβρη ο ιδιοκτήτης των «Αττικών Εκδόσεων», Θεοχάρης Φιλιππόπουλος προέβη στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο 4περιοδικών (PC magazine, Casaviva, Ιδέες και Λύσεις, Maison) και στην απόλυση καταρχήν τουλάχιστον 25 εργαζομένων και συνέχισε σε μεμονωμένες απολύσεις. Περίπου 20 άτομα, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και αλληλέγγυοι, επισκεφθήκαμε τα γραφεία των «Αττικών Εκδόσεων» στην Κηφισίας την ώρα που είχε εξαγγελθεί σε μερίδα εργαζομένων ότι θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη γιορτή. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τους εργαζόμενους που συναντήσαμε, η αντίδραση των οποίων ήταν δεκτική.
Διόλου εποικοδομητικός ήταν ο διάλογος με τον νομικό σύμβουλο του ομίλου ο οποίος μετά τις αρχικές του απειλές, ανασκουμπώθηκε και προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για τις επιλογές του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. Ωστόσο, δεν λάβαμε καμιά απάντηση για τη μακροχρόνια κερδοφορία του ομίλου, καμιά απάντηση για το κλείσιμο τεσσάρων περιοδικών, την ίδια ώρα που έχει αγοράσει τον τίτλο ενός νέου, μούγκα για τις πρόσφατες επιχειρηματικές επιδιώξεις του Φιλιππόπουλου να εισχωρήσει στο τηλεοπτικό τοπίο. Ωστόσο ο, άξιος του μισθού του νομικός σύμβουλος, παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι οι απολύσεις είναι «ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να μην κλείσει η εταιρία». Αναπαράγοντας το γνωστό παραμύθι των εργοδοτών που ισοφαρίζουν τις όποιες απώλειες των μυθικών τους κερδών πρώτιστα με την περικοπή του «εργασιακού κόστους». Πιο κοινά, πετώντας στην ανεργία εργαζόμενους που κόπιασαν σκληρά μέσα στην αλυσίδα παραγωγής -πολλοί ακόμη και μακροχρόνια- για να έχουν ένα μισθό συμβάλλοντας στην υπερδιόγκωση των κερδών των αφεντικών.
Και είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος ήταν και παραμένει στο λόμπι των ισχυρών εκδοτών σε αυτό τον τόπο, που πρωτοστάτησε στην επιβολή των μειώσεων μισθών στο δημοσιογραφικό κλάδο από το 2011 μαζί με τον Αλαφούζο, τον Μπόμπολα και τον Ψυχάρη, επικαλούμενος την οικονομική κρίση που (δεν είχε ξεκινήσει αλλά) ερχόταν. Επιχειρώντας και, τελικά, καταφέρνοντας να επιβάλλουν το σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εξαπολύοντας ακατάσχετη τρομοκρατία και απολύοντας με συνοπτικές διαδικασίες μεγάλο αριθμό εργαζομένων που αρνήθηκαν να συναινέσουν, προκειμένου να εξαλείψουν κάθε φωνή αντίστασης. Σε αυτή την πρωτοφανή για την εποχή επίθεση προς τους εργαζόμενους του κλάδου το 2011 (την πρώτη που εκδηλώθηκε σε εργασιακό χώρο για να εφαρμοστεί στη συνέχεια με ανάλογες εργοδοτικές μεθοδεύσεις στο σύνολο των εργαζομένων) ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος είχε αποστείλει μια χυδαία επιστολή προς τους εργαζόμενούς του για να αιτιολογήσει το πώς ένας εργοδότης μπορεί να διατηρεί αναλλοίωτη την περιουσία του έχοντας παράλληλα περιθώριο επιπλέον κερδών. Εκείνη την εποχή, προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος προχώρησε στην απόλυση της συνδικαλιστικού εκπροσώπου των εργαζομένων. Πρωτύτερα και στη συνέχεια αντιμετώπισε απεργίες στις οποίες βρέθηκε στο επίκεντρο με μοναδικό κύριο μέλημά του, να αποδιώξει τις αρνητικές προς τα έξω συνέπειες που μπορεί να είχαν για τον επιχειρηματικό του όμιλο οι βάρβαρες εργοδοτικές επιλογές του.
Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, όπως και οι ομογάλακτοί του κεφαλαιοκράτες, μπορεί να θεωρεί ότι από το 2011 και μετά κατάφερε και εξακολουθεί να καταφέρνει το κατρακύλισμα στην πλήρη εξαθλίωση των εργαζόμενων με την ολόσωμη (φανερή και άτυπη) στήριξη των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών σωματείων, του Κράτους και των περιβόητων «θεσμών». Μπορεί να θεωρεί ως δεδομένο ότι είμαστε όλοι κάτι παραπάνω από αναλώσιμοι, ενίοτε και ανακυκλώσιμοι. Εμείς θεωρούμε ότι, όσο πιο πολύ οι εκδότες, σαν τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, αισθάνονται βέβαιοι για την επιβολή και την κυριαρχία τους, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να την «πατήσουν». Ότι, όσο πιο πολύ θεωρούν ότι έχουν σβήσει όλες τις εστίες αντίστασης μέσα στα ίδια τους τα μαγαζιά, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουν να καούν από μια απρόσμενη «φωτιά» που θα προκύψει από την ασφυκτική πίεση που ασκούν ανελέητα πάνω μας. Στο χέρι μας είναι.
Για όλα αυτά, που δεν ξεχνάμε, προχωρήσαμε την Παρασκευή σε παρέμβαση στις «Αττικές Εκδόσεις», όπως και στο παρελθόν έχουμε βρεθεί κατ’ επανάληψη σε άλλους εκδοτικούς ομίλους- όποτε οργίαζε η εργοδοτική ασυδοσία. Εκ των πραγμάτων, είμαστε αποφασισμένοι να ορίσουμε ένα νέο δυναμικό ραντεβού στις «Αττικές Εκδόσεις».
Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ (katalipsiesiea)"