ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Το ΣΕΠΕ δικαιώνει τους σε επίσχεση απλήρωτους του ΔΟΛ

Κακώς δεν πληρώθηκαν, λέει η Επιθεώρηση Εργασίας - Μηνύσεις και για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης

Με ένα πόρισμα-βόμβα  η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) , δικαιώνει, τους εργαζόμενους του ΔΟΛ  (κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους και ελάχιστους δημοσιογράφους), οι οποίοι προσέφυγαν  εκεί μετά την αυθαίρετη και εκδικητική απόφαση του οργανισμού να μην πληρώσει όσους είχαν κάνει επίσχεση, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απόφαση του δικαστηρίου (βλέπε ΕΔΩ) Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΠΕ, ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται μόνο σε όσους προσφέρουν εργασία, «δεν έχει νομικό έρεισμα» για τους εξής λόγους:..
1. Το διατακτικό της απόφασης δεν περιέχει εξαίρεση για όσους έχουν κάνει επίσχεση.
2. Η επίσχεση (δικαίωμα του εργαζόμενου) έχει ως συνέπεια ότι αν ο εργαζόμενος παύσει την εργασία του δεν είναι υπερήμερος αυτός αλλά ο εργοδότης του που έχει υποχρέωση να πληρώνει στον εργαζόμενο τις αποδοχές του σαν να εργαζόταν κανονικά.
3. Με την καταβολή μισθού, τον Φεβρουάριο του 2017, δεν εξοφλεί αυτόν το μήνα αλλά εξοφλεί τις προηγούμενες, κατά σειρά, ληξιπρόθεσμες οφειλές- δηλαδή, στην συγκεκριμένη περίπτωση τον (οφειλόμενο) μισθό του Αυγούστου 2016!
* Αυτό το τελευταίο, είναι φανερό ότι δεν αφορά μόνο όσους έχουν κάνει επίσχεση αλλά και όσους δεν έχουν κάνει ή εξαναγκάστηκαν να την διακόψουν για να πληρωθούν, καθώς  έτσι τα δεδουλευμένα τους (που έβλεπαν με απελπισία να παραπέμπονται σε ένα άγνωστο μέλλον..) είναι πάνω στο τραπέζι της εξόφλησης.
Το πόρισμα ξεκαθαρίζει επίσης ότι, όπως και να έχει πράγμα, αρμοδιότητα να λύσουν το θέμα είναι τα δικαστήρια δεδομένου ότι ο ΔΟΛ έχει καταθέσει στις 23.2.2017 αγωγή κατά όσων έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης - κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού τύπου. Τα δικαστήρια και όχι, βέβαια, ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη που έκοβε τις πενιχρές αμοιβές των απλών επί 7 μήνες απλήρωτων εργαζόμενων αλλά έδινε γενναιόδωρες αποζημιώσεις σε ημέτερους, ακόμη και την εποχή του κάπιταλ κοντρόλ, ακόμη και τώρα!
Τέλος, το ΣΕΠΕ, τους δίνει το δικαίωμα να υποβάλλουν μηνύσεις για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης!!
Κι αν το κάνουν (και κάτι μας λέει ότι θα το κάνουν) έχει να πέσει πολύ κλάμα.

- απο το μπλογκ της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας