ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Στα ΑΤΜ συνοδεία... μπράβων του αφεντικού

Μια απίστευτη καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα. Σύμφωνα με αυτή, εργαζόμενοι οδηγούνται σε ATM συνοδεία μπράβων των εργοδοτών και δίνουν μέρος του μισθού τους στο αφεντικό!
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Σύλλογος, πρόκειται για μια παλιά πρακτική, η οποία απλώς διαφοροποιήθηκε μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Παλαιότερα εργοδότες ανάγκαζαν υπαλλήλους τους να υπογράφουν εξοφλητικές αποδείξεις με ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που εισέπρατταν. Από τον Δεκέμβρη, όμως, άλλαξε ο νόμος και οι εργοδότες υποχρεούνται, ως αποδεικτικό εξόφλησης της μισθοδοσίας, να καταθέτουν.. τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς εργαζομένων.
Πλέον αρκετοί εργοδότες διαλέγουν πρακτικές... μαφίας για να ληστέψουν, ουσιαστικά, τους εργαζομένους τους, αλλά και να αποκρύψουν ποσά από το κράτος και τις φορολογικές αρχές.
Οι εργαζόμενοι μεταβαίνουν στο ATM της τράπεζας, συνοδευόμενοι από πρόσωπο «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, κάνουν ανάληψη ποσού από τη μισθοδοσία τους και δίνουν ένα μέρος από αυτό στον μπράβο του αφεντικού.
Με τον τρόπο αυτό ο εργοδότης φαίνεται νόμιμος καθώς το εξοφλητικό απόδειξης υπάρχει, και, ταυτόχρονα, πληρώνει λιγότερα χρήματα τον υπάλληλό του... κλέβοντάς τον. Η πρακτική αυτή συνιστά και φορολογικό αδίκημα, ενώ και ο ίδιος ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει επιπτώσεις, μιας και άλλο είναι το εισόδημα που εμφανίζεται να έχει και άλλο αυτό που μπαίνει τελικά στην τσέπη του.
Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μάλιστα, καταγγέλλει ότι «τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις ώστε να μη συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω».
- πηγή: efsyn.gr