ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

«Κατρακύλα της ενημέρωσης - Οι μιντιάρχες είναι η τέταρτη εξουσία»

Ραδιοφωνικός μαραθώνιος για την λογοκρισία σε βάρος της Ελενας Ακρίτα σήμερα «Στο Κόκκινο» με δημοσιογράφους και ανθρώπους των media. 
Ο σταθμός διαμόρφωσε ειδικά το πρόγραμμά του, φιλοξενώντας εργαζόμενους, στελέχη και πολιτικούς, ώστε να αναλυθούν ζητήματα που εγείρονται με αφορμή την επικαιρότητα, το «κόψιμο».. του άρθρου της Έλενας Ακρίτα από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και την παραίτησή της.
Σταχυολογούμε από τις τοποθετήσεις στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»:
***
Γιάννης Κουτζουράδης: Από το Σάββατο δεν έπρεπε να κυκλοφορούν ΤΑ ΝΕΑ
«Η λογοκρισία συνιστά βαθύτατο πρόβλημα δημοκρατίας. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζαμε την Έλενα Ακρίτα και δεν συμφωνούσαμε με το κείμενό της, από το Σάββατο δεν έπρεπε να κυκλοφορούν ΤΑ ΝΕΑ» τόνισε, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτζουράδης, επί σειρά ετών μέλος του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Για την πρακτική της λογοκρισίας συνολικά στα ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι η μόνη απάντηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό συνδικάτο.
***
Δημήτρης Ριζούλης: Ζούμε την πιο σκοτεινή περίοδο της δημοσιογραφίας
«Οι κυβερνητικές ντουντούκες επιβραβεύονται με θέσεις» είπε Στο Κόκκινο και στον Στάθη Σχινά ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Δημήτρης Ριζούλης. «Ζούμε την πιο σκοτεινή περίοδο της δημοσιογραφίας» είπε χαρακτηριστικά.
***
Ευάγγελος Αντώναρος: Πολιτική και δημοσιογραφία πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους
Για τη σημασία των διακριτών ρόλων μεταξύ πολιτικής και δημοσιογραφίας μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουν απομακρυνθεί ακόμα και έμπειροι δημοσιογράφοι που κάλυπταν για χρόνια το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας».
***
Στέλιος Κούλογλου: Κατρακύλα της ενημέρωσης
«Είναι μια κατρακύλα, μια υποβάθμιση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, το είδαμε και στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με καθεστώτα που ελέγχουν τα ΜΜΕ» επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τομή σε σχέση με την μεταπολιτευτική ΝΔ, καθώς δεν σέβεται κανέναν κανόνα του παιχνιδιού» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «όταν είναι στριμωγμένη με τις εικόνες στην Πάρνηθα, ξεκινάει να ασχολείται με το εξοχικό του Τσίπρα για να γυρίσει τη συζήτηση». 
***
Δημήτρης Τρίμης: Υποχρέωση της ΕΣΗΕΑ να ελέγξει τους λογοκριτές
«Έχουμε φαινόμενα ιδιωτικών στρατών από την εποχή της φούσκας, όταν τα ΜΜΕ αναδείχθηκαν σε προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής» είπε Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη ο δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης. Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε καμία κίνηση συμπαράστασης από τους συναδέλφους της Έλενας Ακρίτα. «Λογοκριτικά φαινόμενα είχαμε και άλλοτε, αλλά είχαμε και κινήσεις συμπαράστασης από τους εργαζόμενους στο ίδιο Μέσο και με αφορμή αυτό έσπευδε το σωματείο να κηρύξει στάση εργασίας» ανέφερε. Τόνισε, πάντως, ότι «η ΕΣΗΕΑ με τα όργανά της οφείλει να ελέγξει αυτούς που διέπραξαν την λογοκρισία».
***
Παντελής Μπουκάλας: «Δεν υπάρχει τέταρτη εξουσία. Οι μιντιάρχες είναι η τέταρτη εξουσία»
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Παντελής Μπουκάλας είπε ότι «δεν υπάρχει τέταρτη εξουσία. Οι μιντιάρχες είναι η τέταρτη εξουσία». Ανέφερε, μάλιστα, ως επιβαρυντικό παράγοντα την πρόσληψη δεκάδων δημοσιογράφων από την παρούσα κυβέρνηση στην υπηρεσία της προπαγάνδας.
«Να, λοιπόν, γιατί η δημοσιογραφία δε μπορεί να είναι η τέταρτη εξουσία. Τι σχέση έχει ο μεροκαματιάρης με ένα 500άρικο το μήνα, με τον υπεύθυνο κάποιου γραφείου Τύπου που μπορεί να παίρνει 3.000 ευρώ» τόνισε. Επεσήμανε, δε, ότι «έχουμε μια μονοπωλιακή κατάσταση. Πολλοί από τους δημοσιογράφους που έδειχναν αντικειμενικοί, από μια στιγμή και πέρα γίνανε φανατικότεροι από τους αθλητικογράφους των ομάδων, έγιναν κομματογράφοι».
Μάλιστα δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον της δημοσιογραφίας και εξήγησε: «Είμαστε μέσα στην τοξικότητα, είμαστε θύματά της, είμαστε χωρισμένοι οι δημοσιογράφοι σε ομάδες και κατηγορίες» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι η δουλειά μας ούτε η αφεντικογραφία ούτε η κομματογραφία» και πως «ακόμα και σε κομματικό όργανο να δουλεύουμε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ελευθερία του Τύπου».