ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Παραπληροφόρηση και fake news από τα ίδια τα Εllinika Hoaxes

Παραμονές των ευρωεκλογών του 2019 το πανίσχυρο διεθνές μέσο κοινωνικός δικτύωσης facebook αναθέτει σε μία ελληνική ερασιτεχνική ομάδα τον έλεγχο της ακρίβειας δημοσιεύσεων που αναρτώνται στο δίκτυο στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, δίνει σε αυτή την ομάδα τη δυνατότητα να ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ διαδικτυακούς τόπους, χαρακτηρίζοντάς τους πηγές «παραπληροφόρησης» και «fake news»..

Η δύναμη που της παραχωρεί είναι πραγματικά τρομακτική. Εάν η ομάδα αποφασίσει ότι μία ανάρτηση είναι ψευδής, την μπλοκάρει, βάζοντας προειδοποίηση, «κόβει» την επισκεψιμότητα της είδησης και, σε περίπτωση «υποτροπής» της σελίδας, δεν την εμφανίζει πια με την ίδια συχνότητα στους χρήστες που την είχαν επιλέξει.[1]
Δεν υπάρχει διαδικασία προειδοποίησης ή ένστασης. Τα Ellinika Hoaxes δηλαδή, δεν λένε σε μία σελίδα «έχεις μία ανάρτηση που είναι ψευδής ή παραπλανητική και διόρθωσέ τη γιατί θα υπάρξουν συνέπειες». Προχωρά αμέσως στον χαρακτηρισμό, ενώ, δεν έχει προβλεφθεί και οποιαδήποτε διαδικασία διόρθωσης ή υποβολής «ένστασης» στην «ετυμηγορία» της ομάδας.
Στις 17 Ιουνίου 2020 η ομάδα Ellinika Hoaxes «αποφαίνεται» ότι οι ιστοσελίδες alfavita.gr, news247.gr, in.gr, tovima.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, ethnos.gr, koutipandoras.gr, sportime.gr προέβησαν σε ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, καθώς η είδηση περί κατάργησης των καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι FAKE NEWS!
 - διαβάστε τη συνέχεια τoυ κειμένου που υπογράφει ο Δημήτρης Καλατζής στο postmedern ΕΔΩ