ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Δραστικός περιορισμός της διαδικασίας του αυτοφώρου στα αδικήματα Περί Τύπου

Οι παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις συλλήψεις δημοσιογράφων, μετά από μηνύσεις του πρώην Υπουργού Άμυνας και της δικηγόρου συζύγου του προς ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας, υπενθυμίζει ότι, η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά καταδικάζει τέτοιου είδους πρακτικές. Στην..
προηγούμενη θητεία του, το Δ.Σ. παρενέβη αποφασιστικά για την κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τα αδικήματα Περί Τύπου. Σημειώνει, μάλιστα, ότι παρενέβη με ανακοινώσεις, επισκέψεις στα αστυνομικά τμήματα και παραστάσεις στα δικαστήρια, σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις που παρατηρήθηκε το φαινόμενο για δημοσιογράφους των εφημερίδων «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το 2016 και «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» το 2018.
Το γεγονός ότι εισαγγελείς εξέδιδαν εντάλματα σύλληψης για δημοσιογράφους στο πλαίσιο του αυτοφώρου, λόγω δημοσιευμάτων τους, καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης της ΕΣΗΕΑ και των Διεθνών Οργανώσεων ήταν ο δραστικός περιορισμός της διαδικασίας του αυτοφώρου στα αδικήματα Περί Τύπου. Είχε προηγηθεί ειδική συνάντηση το 2018 με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Mogens Blicher Bjerregard καθώς και επαφές με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.