ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

«Συνάδελφοι θα αντιδράσουμε ή θα κλείσουμε το παράθυρο στον κόσμο;»

«Επειδή η Ένωση μας αντέδρασε πρόσφατα όταν κατά τη γνώμη της στοχοποιήθηκε γενικά ο δημοσιογραφικός κόσμος, ρωτώ τι σκοπεύει να πράξει και αν σκοπεύει να αντιδράσει όταν
στοχοποιείται ένα μέλος της και υποψήφιος στις εκλογές της και απειλείται on camera από τον Αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος επειδή απλά έκανε τη δουλειά του (εκτός κι αν δουλειά μας είναι να κρύβουμε τα..
έγγραφα);», τονίζει σε δήλωση του ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Χατζηνικόλας με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη.
«Αν κάποιοι θέλουν ο δημοσιογράφος να κατεβάσει το μολύβι και να παριστάνει τη γλάστρα στα πολιτικά πάνελ ή τον κουρέα των πολιτικών είναι χρέος του δημοσιογραφικού κόσμου να τους θυμίσει ότι ματαιοπονούν. Έστω και τώρα, αλλιώς ας μην απορεί κανείς με την ανυποληψία που έχει περιέλθει ο δημοσιογραφικός κλάδος» σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο δημοσιογράφος του Documento και μέλος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Χατζηνικόλας.

 Αναλυτικά η δήλωσή του:
Σήμερα, Τετάρτη 24/6/20, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», λίγο μετά τις 9:00, αναφερόμενος, (ως καλεσμένος δημοσιογράφος στο πάνελ), στην εξέλιξη της έρευνας του Αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Ελβετικής πολυεθνικής Novartis και τις πρακτικές της στην Ελλάδα, δέχθηκα επίθεση και on camera απειλή από τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ότι θα καταθέσει αγωγή εναντίον μου ζητώντας 100.000 € για συκοφαντική δυσφήμηση.
Απειλή που ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβε μέχρι τη λήξη της εκπομπής αρκετές φορές ακόμη κι όταν του έδειξα το έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία της εισαγγελίας Διαφθοράς και μπορεί να το βρει κανείς ελεύθερα στο διαδίκτυο με τη σφραγίδα του Αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο αναγράφει μεταξύ άλλων και το όνομά του.
Στο ερώτημα δε πως είναι δυνατόν να απειλεί δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΗΕΑ επειδή αναφέρθηκε σε ένα υπαρκτό έγγραφο (αυτή δεν είναι η δουλειά του δημοσιογράφου;) ο κ. Γεωργιάδης απλά επανέλαβε τις απειλές του.
  • Επειδή ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει πολύ καλά, απ’ ότι φαίνεται, αυτό που διεθνώς ονομάζεται «Strategic lawsuit against public participation» (Slapp), δηλαδή την κατάθεση αγωγών με αποκλειστικό σκοπό τον εκφοβισμό και τη σιωπή των δημοσιογράφων υπό τον φόβο του κόστους της νομικής υπεράσπισής τους.
  • Επειδή στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου η χώρα μας καταλαμβάνει την 70η θέση (υποχώρησε από την 35η) και μοιράζεται την ίδια θέση με το Μπενίν, τη Βουλγαρία, τις νήσους Κομόρες και την Κένυα.
  • Επειδή η Ένωση μας αντέδρασε πρόσφατα όταν κατά τη γνώμη της στοχοποιήθηκε γενικά ο δημοσιογραφικός κόσμος, ρωτώ τι σκοπεύει να πράξει και αν σκοπεύει να αντιδράσει όταν στοχοποιείται ένα μέλος της και υποψήφιος στις εκλογές της και απειλείται on camera από τον Αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος επειδή απλά έκανε τη δουλειά του (εκτός κι αν δουλειά μας είναι να κρύβουμε τα έγγραφα);
Αν κάποιοι θέλουν ο δημοσιογράφος να κατεβάσει το μολύβι και να παριστάνει τη γλάστρα στα πολιτικά πάνελ ή τον κουρέα των πολιτικών είναι χρέος του δημοσιογραφικού κόσμου να τους θυμίσει ότι ματαιοπονούν. Έστω και τώρα, αλλιώς ας μην απορεί κανείς με την ανυποληψία που έχει περιέλθει ο δημοσιογραφικός κλάδος.

ΥΓ: Ο Πολωνός συγγραφέας και γνωμικογράφος Στανισλάβ Γέρζυ Λετς, έγραψε ότι «Το παράθυρο στον κόσμο μπορεί κάποιες φορές να καλυφθεί από μια εφημερίδα», ας φροντίσουμε να μην κλείσουμε οριστικά το παράθυρο αυτό.

Δημήτρης Χατζηνικόλας
Μέλος της ΕΣΗΕΑ
Υποψήφιος με την «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος»