ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Περί μαθημάτων "χαμηλής ζήτησης"...

...και οι μεθοδεύσεις συρρίκνωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών

Η μη ύπαρξη οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού για τα καλλιτεχνικά που αναγκάζει καθηγητές να καλύπτουν 3-4 σχολεία οδηγεί τους διευθυντές να πιέζουν τους μαθητές για προτίμηση άλλων μαθημάτων επιλογής, δεν υπάρχει καμία «χαμηλή συμμετοχή» και στις τάξεις «γίνονται θαύματα», τόνισε.. η εικαστικός και Λυκειάρχης Κάλλια Παπαθεοδώρου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
Με αφορμή και την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας που πραγματοποίησαν οι καθηγητές των καλλιτεχνικών το μεσημέρι της Τρίτης, η κα Παπαθεοδώρου απέρριψε τις θέσεις της υπουργού Ν. Κεραμέως περί «χαμηλής συμμετοχής» των καλλιτεχνικών απο τους μαθητές.
Όπως τόνισε, οι μαθητές ούτε απορρίπτουν τα καλλιτεχνικά ούτε αδιαφορούν, η πραγματικότητα είναι ότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν το μάθημα στο Λύκειο σε πολλές περιπτώσεις. Εξήγησε ότι δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις καλλιτεχνικών στα Λύκεια, καθώς προβλέπεται να γίνονται τουλάχιστον 12 ώρες μάθημα για να υπάρχει οργανική θέση και το μάθημα έχει γίνει μονόωρο. Έτσι μόνο ένα Λύκειο με 12 τμήματα μπορεί να έχει οργανική θέση καθηγητή καλλιτεχνικών.
Υπογράμμισε επίσης σε άλλο σημείο ότι σε όλη την Ευρώπη το μάθημα των καλλιτεχνικών είναι δίωρο, όπως ήταν και στην Ελλάδα πριν τον πόλεμο. Αλλά ακολούθησε διαχωρισμός σε καλλιτεχνικά και μουσική στο πλαίσιο μίας συνολικής «αισθητικής αγωγής», γιατί υπήρχε υποχρέωση να παραμείνει το δίωρο, αλλά στην πράξη και τα δύο μαθήματα έγιναν μονόωρα και άρα δεν μπορούν πλέον να έχουν οργανικές θέσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα παιδιά θέλουν να κάνουν καλλιτεχνικά αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα, όπως τόνισε. Κάθε διευθυντής θα αναγκαστεί να πει «θα πάρετε πρώτα τις ώρες των συναδέλφων που τους "περισσεύουν" ώρες, π.χ. πληροφορική, αστρονομία, κτλ. και μετά θα ζητήσετε καλλιτεχνικά/εικαστικά». Έτσι τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα, δεν έχουν την ευκαιρία, επανέλαβε η κα Παπαθεοδώρου. Είναι λοιπόν ο διευθυντής που είναι «αναγκασμένος» να μην θέλει, να μην επιτρέπει καν την επιλογή, γιατί όταν έχει έναν συνάδελφο που πάει σε 3-4 σχολεία, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξει το πρόγραμμά του. Ετσι, τα καλλιτεχνικά «εξαφανίζονται» από τα προσφερόμενα μαθήματα.
Ωστόσο, έστω κι έτσι 58.000 μαθητές παρακολούθησαν το μάθημα των εικαστικών την χρονιά που πέρασε, όπως ανακοινώθηκε χτες, ένας αριθμός κάθε άλλο παρά μικρός. Και όταν όταν υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές να το παρακολουθήσουν, γίνονται θαύματα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι μαθητές έρχονται κανονικότατα, δεν το χάνουν, γιατί είναι το μοναδικό που τους επιτρέπει να είναι ο εαυτός τους χωρίς άγχος και πίεση. Δημιουργούν, αποκτούν αυτοπεποίθηση, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, διαχειρίζονται τον εαυτό τους, είναι αυθεντικοί, δεν προσπαθούν να μιμηθούν ή να κερδίσουν έναν βαθμό.
Η κα Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπειρία της (EΔΩ) τόσο ως διευθύντρια Λυκείου όσο και ως εικαστικός που είναι ταυτόχρονα και λειτουργός της Παιδείας.
- πηγή: stokokkino.gr