ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Όταν η Ελευθεροτυπία αποκάλυπτε τη λίστα με τις χορηγίες στα ΜΜΕ...

Εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων, συνομιλιών που παγιδεύτηκαν στο μαγνητόφωνο, εξεταστικής επιτροπής κ.λπ., περιμένουμε να μάθουμε τα ποσά που πήραν τα ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης κατά του κορωνοϊού. Ο κ. Πέτσας δεν συναινεί, ο κ. Γεραπετρίτης το υπόσχεται (ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα οι λίστες) και η δημοσιογραφική έρευνα αυτή τη φορά αδυνατεί να βρει τα.. στοιχεία. Αντίθετα με ό,τι είχε γίνει πριν από επτά χρόνια, τον Ιανουάριο του 2013, σε μια παρόμοια (ασφαλώς αρκετά διαφορετική) περίπτωση με χορηγίες του ΟΠΑΠ – κάποιες χαριστικές και προκλητικές.
Τότε, η αείμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου αποκάλυψε από τις στήλες της Ελευθεροτυπίας τα ποσά που είχαν εισπράξει εφημερίδες και κανάλια από τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου. Το θέμα προκάλεσε πάταγο, ο απόηχός του έμεινε για καιρό στην επικαιρότητα και, τελικά, οδήγησε σε εισαγγελική παρέμβαση. Η Ελευθεροτυπία, βέβαια, ήταν στη μεγάλη εκδοτική διαδρομή της εφημερίδα-πρότυπο και η Αριστέα μια σπάνια ρεπόρτερ, μια κορυφαία της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, από τις/τους δημοσιογράφους που όταν φεύγουν δεν υπάρχει ουσιαστική αντικατάσταση –σαν να έσπασε το καλούπι, όπως γράφαμε τότε.
Μερικούς μήνες μετά, τον Μάιο του 2013, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, ζήτησε να ελεγχθεί αν το εφαρμοζόμενο καθεστώς χορηγιών του ΟΠΑΠ ήταν σε αντιστοιχία με τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή αν οι χορηγίες συνδέονταν με κριτήρια που όριζε η νομοθεσία (κοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά) και αν το αντισταθμιστικό όφελος του Οργανισμού ανταποκρινόταν στο ποσό των χορηγιών.
- από το harddog