ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ο Κ. Τσιάρας αποδομεί τη νομική επιχειρηματολογία των τραπεζών για την "Ελευθεροτυπία"

Η σημερινή ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα στη Βουλή κάνει σκόνη τη νομική επιχειρηματολογία των τραπεζών για την υπόθεση της "Ελευθεροτυπίας". Aυτό γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς στο f/b παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία Τσιάρα στη Βουλή. Διαβάστε το.
 Κ. Τσιάρας (Υπουργός Δικαιοσύνης):..
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την πατρίδα μας τα τελευταία δέκα χρόνια δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο και βεβαίως ούτε τις επιχειρήσεις του Τύπου. Στα χρόνια που πέρασαν είδαμε ιστορικές εφημερίδες να κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ανάμεσα βεβαίως σε αυτές και η «Ελευθεροτυπία», για την οποία μιλάμε σήμερα και για τους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας». Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτήν την εξέλιξη, που σίγουρα δεν ευνοεί τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που σε μια αστική δημοκρατία οφείλουν να λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα ελέγχου των ασκούντων την εξουσία, πολύ δε περισσότερο όταν το κενό που αφήνουν συμπληρώνεται και από ευκαιριακά φύλλα, που υπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες και επιδιώξεις, περισσότερο προφανώς ιδιοτελείς, περισσότερο υστερόβουλες.
Δυστυχώς όμως οι εφημερίδες είναι κι αυτές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στους ίδιους επιχειρηματικούς κινδύνους με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και βεβαίως στοχεύουν όπως και οι υπόλοιπες. Επομένως, ό,τι ισχύει και γι’ αυτές είναι αυτό που ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει, για να μπορέσουμε να αναγνώσουμε όλο το τοπίο και να ξέρουμε ενδεχομένως ποια είναι η πιθανή κατεύθυνση που θα κινηθούμε πολύ σύντομα. Η κατάταξη των πιστωτών στην πτωχευτική διαδικασία ρυθμίζεται σήμερα από τις διατάξεις των άρθρων 154 και επόμενα του Πτωχευτικού Κώδικα, οι οποίες ως ειδικές υπερισχύουν των γενικών του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ακολουθούν όμως τη διάστρωση -είναι νομικοί όροι, αλλά είμαι αναγκασμένος να τους πω- των γενικών προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πιο περιορισμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της πτώχευσης.
Ειδικά το άρθρο 154, που αναφέρει την κατάταξη των γενικών προνομίων, έχει τροποποιηθεί -το είπατε κι εσείς νωρίτερα- με τον ν. 4336/2015 και με τον ν. 4446/2016. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η ισχύς των διατάξεων δεν έχει αναδρομική ισχύ και καταλαμβάνουν τις πτωχεύσεις που εκκινούν μετά την έναρξη ισχύος των τροποποιητικών διατάξεων. Σημειώνεται εδώ πως οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 4446/2016, ισχύουν επί των διαδικασιών πτώχευσης που αρχίζουν, δηλαδή η σχετική αίτηση πτώχευσης κατατίθεται μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, δηλαδή από τις 22-12-2016. Σε διαδικασίες ωστόσο πτώχευσης που ήδη ήταν εκκρεμείς κατά την παραπάνω ημερομηνία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως είχαν πριν την τροποποίησή τους με τον νόμο 4446/2016. Ακόμη και οι αλλαγές που είχε επιφέρει πριν ο ν. 4336/2015 -να θυμηθούμε εδώ ότι ήταν ο νόμος του τρίτου μνημονίου της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- δεν καταλάμβανε τις έως τότε πτωχεύσεις.
Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά, για να είναι σε γνώση και του Σώματος και δική σας προφανώς, την εκτύπωση της σχετικής διάταξης του άρθρου 154 του Πτωχευτικού Κώδικα για την κατάταξη των γενικών προνομίων, όπου ξεκάθαρα αναφέρεται πως έχει ισχύ σε κάθε περίπτωση μετά τη 19η Αυγούστου του 2015. Επομένως ο νόμος είναι ξεκάθαρος ως προς την περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας», που πτώχευσε στις 30-5-2014 και οι απαιτήσεις των εργαζομένων αναγγέλθηκαν μέσα στον Ιούλιο του 2015.