ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Στον αέρα 300.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

Στον αέρα βρίσκονται 300.000 εργαζόμενοι σε Τουρισμό και επισιτισμό με το νέο περιβόητο σύστημα αναστολής σύμβασης.
Συγκεκριμένα όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή το Μάιο και τον Ιούνιο δικαιούνται επίδομα έως και 534 ευρώ το μήνα. Η πληρωμή θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Οι αναστολές του Ιουνίου και του Ιουλίου μπορούν να γίνουν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού..
και των μεταφορών και ο κίνδυνος της απόλυσης είναι 45 μέρες αφού λήξει η αναστολή.
Για τους εποχικούς εργαζομένους στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, το επίδομα είναι 400 ευρώ το μήνα.
Η εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση επαφίεται στην μονομερή απόφαση του εργοδότη και θα διαρκέσει από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου.
Η επιδότηση του κράτους είναι 60% της απώλειας του μισθού και απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διάστημα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο συνεργάτης Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας, Γιάννης Σαρρής είπε ότι η ένταξη στο μηχανισμό «Συν-εργασία» είναι μονομερής απόφαση του εργοδότη. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δε θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή, παρά μόνο η παραίτηση χωρίς αποζημίωση.
Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Ιουλίου για όσους είχαν εφαρμόσει τον πρώτο γύρο των αναστολών, η προστασία από την απόλυση ισχύει για τους μήνες εφαρμογής του μέτρου. Για 30 μέρες μετά υπάρχει υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας. - πηγή: ieidiseis.gr